REAKCIJE

Đulić o napadu u Mostaru: To nije grupa huligana, već dobro organiziranih neofašista

Kako to da policija zabranjuje defile kroz grad jer ima neka saznanja, digne specijalni odred naoružan do zuba i onda pored njih grupa momaka uspije bacati boce i baklje, pita Đulić

Sramotni napad na Mostarce i goste. Avaz

Piše: M. Smajkić/ Avaz.ba

18.2.2020

Iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH zatražit će oštre sankcije protiv svih koji su rukovodili zaštitom učesnika centralne manifestacije obilježavanja oslobođenja Mostara od fašizma na Partizanskom spomen-groblju i prilazima ovom nacionalnom spomeniku BiH. 

Kazao je to u razgovoru za naš list Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a, a nakon niza incidenata koji su se dogodili u subotu na Partizanskom groblju, nepuna tri mjeseca prije obilježavanja pobjede nad fašizmom u Evropi.


Uhodani scenarij

- To je bio dobro uhodani scenarij iz centara moći u Mostaru, koji propagiraju, kreiraju i potiču neofašističko djelovanje još od devedesetih godina. Dakle, nije se ništa desilo što nismo očekivali. Ali, zabrinjava nas kako to da policija zabranjuje defile kroz grad jer ima neka saznanja, digne specijalni odred naoružan do zuba i onda pored njih neka grupa momaka uspije bacati boce i baklje - pita Đulić. 

Đulić: Konačno moraju nekoga uhapsiti. Avaz

Ustvrdio je kako je nevjerovatno da policija uvijek kaže da je riječ o grupi huligana, koji godinama s istog mjesta čine te incidente.

Policija zna

- To nije grupa huligana, to je grupa dobro organizovanih neofašista koji sebe međusobno nazivaju neonacistima. I policija to zna i pitanje je hoće li i želi li ih sankcionisati. Jer, tome nismo svjedočili - istakao je Đulić. 

Podvukao je da će se protiv jačanja ekstremne desnice i sve agresivnijeg napada na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe boriti zajedno s predstavnicima antifašističkih udruženja iz 25 zemalja Evrope na konferenciji pod nazivom „Fašizam i antifašizam u Evropi danas“ koja će 20. i 21. februara biti održana u Zagrebu.


Ruska ambasada: Barbarski napad

Ambasada Ruske Federacije jučer je oštro osudila, kako je navedeno, „barbarski napad huligana u Mostaru i koji zaslužuje svaku osudu i odgovarajuću reakciju vlasti“.  

- Pozivamo sve progresivne snage u BiH, međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu da udruže snage u borbi protiv neonacizma i neofašizma - navedeno je, između ostalog, iz Ruske ambasade u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.