AVANTURISTI

Pamte dramu na Monblanu i bijeg od gromova na Visokim Tatrama

Grom je udario veoma blizu, osjetili smo detonaciju koja nas je najprije podsjetila na rat, prisjetio se Popović

Članovi GSS-a Goražde na Magliću. Avaz

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

23.2.2020

Članovi Gorske službe spašavanja Goražde bili su dio osiguranja na Memorijalnom međunarodnom pohodu na Lupoglav, tokom kojeg je povrijeđen planinar iz Jablanice. Još su pod dojmovima strašnih prizora pada svog kolege oko 300 metara niz liticu, njegovog zbrinjavanja i transporta helikopterom.

Pukotine i glečeri

- Bio je strašan prizor gledati kako klizi po snijegu velikom brzinom, a kasnije leti preko stijena. Odmah smo pritekli u pomoć, imobilizirali povrede, zbrinuli ga – kaže Haris Sirčić, načelnik stanice GSS-a Goražde.

Ovakve nezgode u životu planinara i alpinista nisu rijetkost, pogotovo za one koji su u proteklim godinama osvojili značajnije vrhove Evrope. Često ih uzrokuju nepromišljenost, potcjenjivanje prirode i polazak bez adekvatne opreme.

- Bilo je više takvih situacija, ali izdvojio bih uspon na Monblan 2016. godine. Od 16 planinara četvero je odustalo na 4.000 metara, a u povratku smo imali probleme. Bio je 1. avgust, upali smo u takvo nevrijeme da niko od nas nije vidio izlaz. Magla, olujni vjetar, snijeg, led, sve se sastavilo. Igrom slučaja sam se raskačio iz naveze i pokušao tražiti put onako kako smo se peli. Pamtio sam pukotine, glečere, tako da smo se izvukli – kaže Sirčić, koji je na Volujku doživio i bliski susret s poskokom.

Ervin Popović već 20 godina se bavi planinarstvom. Jedan je od deset certificiranih spasilaca u GSS-u Goražde, koji ima 16 aktivnih članova. Kako im supruge ne bi pravile „probleme“, u šali nam priča Ervin, u ovaj ekstremni sport i njih su uključili, pa on ide sa svojom Selminom.

Poginuli planinari

Goraždani su učestvovali u ekspedicijama na planine od Grčke, preko Poljske i Slovačke, do Francuske i Italije... Najteže trenutke Ervin je doživio na Visokim Tatrama u Slovačkoj.

- Ta je planina poznata po velikom elektricitetu i svako nevrijeme donosi i serije udara gromova. Prije nas neki planinari su poginuli od udara groma. Ušli smo u nevrijeme. Grom je udario veoma blizu, osjetili smo detonaciju koja nas je najprije podsjetila na rat. Svi smo zagluhnuli, isprepadani smo bili i težili što prije da se vratimo u civilizaciju – kaže Popović.

Ervin sa suprugom Selminom. Avaz

Ne žele naknadu, ali trebaju opremu

Članovi 11 stanica GSSFBiH često učestvuju u potragama i akcijama spašavanja, a da za svoj angažman nemaju, niti žele, bilo kakve naknade. Jedina je želja da dobiju više podrške za nabavku potrebne opreme.

- Ovo jeste volonterski rad i mi ne tražimo nikakvu naknadu, ali potrebna nam je oprema. Ići na planinu u neku rizičnu akciju spašavanja bez dobre opreme znači da, umjesto jednog, možemo imati više unesrećenih – ističe Sirčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.