GORAŽDE

Planinu Guštu branit ćemo svim sredstvima, u utorak dolazimo pred zgradu Vlade BPK

Kažu da bi se, prema projektu za koji nije pribavljena ni studija utjecaja na okoliš, niti su konsultirani građani, na Čanku gradilo šest fugasa

Piše: Al.B / Avaz.ba

22.2.2020

Stotine stanovnika iz nekoliko goraždanskih mjesnih zajednica okupile su se na šumskom lokalitetu Čanak, na planini Gušta, gdje je odlukom kantonalnih vlasti predviđena izgradnja poligona za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i neispravnih proizvoda iz preduzeća namjenske industrije. Uspostavljanje poligona, kažu, spriječit će svim sredstvima, a u utorak će se okupiti i ispred zgrade Vlade BPK Goražde

Kažu da bi se, prema projektu za koji nije pribavljena ni studija utjecaja na okoliš, niti su konsultirani građani, na Čanku gradilo šest fugasa, u kojima bi se uništavala sredstva ukupne snage od stotinjak haubičkih granata. 

- Ovo je skup građana iz četiri mjesne zajednice. Došli smo da izrazimo negodovanje protiv izgradnje poligona. Radi se o projektu koji bi koštao između devet i 11 miliona KM, jer radi se o poligonu na kojem bi se uništavao NUS iz cijele FBiH – kaže Vahid Ramović.

Ovakav objekt u potpunosti bi uništio život u selima u podnožju Gušte, od kojih je najbliže na samo 200 metara zračne linije od Čanka. Stanovnici koji su svoja sela odbranili u ratu, morali bi otići u miru, a među njima i veliki proizvođači eko–hrane, stočari s više stotina grla ovaca, krava i koza. 

– Ja ne znam, a volio bih znati ko je predložio ovu lokaciju, ali mi ćemo sigurno ići pod svaku cijenu da to zaustavimo. Dvjesta metara odavde žive ljudi koji se bave stočarstvom, šta će oni onda, jer niko nas ne može ubijediti da ova dolina ovdje, jedina koja je ostala zdrava, neće biti zagađena. Većina stanovništva se pitkom vodom snabdijeva iz ove planine – pojašnjava Hamed Drakovac.

Građani izrazili svoje nezadovoljstvo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Pojedini političari nametnuli su ovu lokaciju kako bi nas rastjerali, kaže Samir Tabaković, predsjednik Mjesne zajednice Berič. 

– Poručujem političarima koji nisu dali glas protiv ovoga, koji su pobjegli sa sjednice Skupštine, da imaju još jednu šansu. Da bi ovi stanovnici ostali ovdje da žive i rade. Mi ćemo se boriti i za utorak smo zakazali nove proteste u Goraždu, dok bude zasjedala ta njihova skupština da iskažemo svoje nezadovoljstvo, ali i da našem narodu kažemo da se boji, jer ovo znači da sve što su stekli trebaju ostaviti i bježati odavde – dodaje Tabaković.

Okupljanju su prisustvovali i pojedini gradski vijećnici te kantonalni poslanici, koji su kazali da njihovo prisustvo nema političku pozadinu, već da su tu da podrže opravdane zahtjeve građana. Poslanik Rasim Mujagić došao je da se izvini sugrađanima i komšijama. 

– Ja sam jedan od onih koji su glasali za ovu odluku, da se taj NUS uništava ovdje. Osjećam dozu stida, jer nas je administracija tako vješto prevarila da će se tobože ovdje uništavati dvije-tri granate i NUS iz naše fabrike „Ginex“. Jedan poslanik je otišao u WC, a drugi u hodnik, a ostali su svi podržali – kazao je Mujagić.

Podsjetimo, peticiju kojom se protive izgradnji potpisalo je oko 1.000 građana, a Gradsko vijeće Goražde nedavno je usvojilo deklaraciju kojom od Kantonalne vlade i Skupštine traži poništavanje odluke o izgradnji poligona, ali iz vlasti BPK još nema potvrde da će zahtjevi građana i vijećnika biti uvaženi. Poslanici najavljuju da će tražiti da se na sjednici Skupštine opozove odluka koja je uznemirila veliki broj stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.