SAZNAJEMO Milojko Kovačević optužen za ratne zločine

Crvena Interpolova potjernica za bivšim policajcem zbog zločina u Višegradu

Optužen za zločine počinjene na području Višegrada, a nedostupan bh. pravosuđu

M.Aš. / Avaz.ba
27.02.2020 10:36

Kovačević: Nalazi se u Srbiji

Foto: Interpol

Međunarodna policijska agencije Interpol raspisala je po naredbi bh. pravosuđa crvenu potjernicu za 57-godišnjim Milojkom Kovačevićem iz Višegrada.

On je optužen za zločine počinjene na području Višegrada, a nedostupan je bh. pravosuđu. Sud BiH optužio ga je u februaru prošle godine, a nalazi se u Srbiji, čije državljanstvo, također, posjeduje.

Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, optužnicom se na teret stavljaju prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo kod Višegrada.

 - Optuženi se tereti i da je u junu 1992. godine, naoružan automatskom puškom, lično sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Donje Veletovo, kada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportirano prema području općine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerani na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, odvedeno na lokalitet jame Paklenik, gdje su ubijeni - navodi se u optužnici.

NA VRH