FOJNICA

Penzioner Ramo Bejzić piše objema rukama istovremeno, radi sklekove na jednoj ruci

Sevdalinka mu je sada najveća ljubav

Piše: Avaz.ba

28.2.2020

Penzioner, 66-godišnji Ramo Bejzić, koji je penziju zaradio radeći 41 godinu kao nastavnik u OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici, po mnogočemu je veoma zanimljiv čovjek. Došao je u Fojnicu iz Čoba u općini Maglaj radeći kao nastavnik, nikad nije bio na bolovanju, živi sam, ima četvero odrasle djece i četvero unučadi, svi muški, a snaha mu, kaže, u Luksemburgu trudna i nosi još dvojicu unuka. Ramo svira harmoniku, izdao je 3 CD-a na kojima su njegove pjesme i sevdalinke i neke zajedničke pjesme.

Iako u sedmoj deceniji, radi sklekove na jednoj ruci, može iz čučećeg položaja skočiti da stoji, a da se ne opire nogama, piše tekst objema rukama istovremeno dok s vama razgovara. To je, kažu, talent, jedan posto svjetske populacije to može uraditi. Prilikom naše posjete domu Rame Bejzića u Fojnici kazao nam je da se sprema u Zenicu jer braća Karić organiziraju „BK festival sevdaha 2020“, gdje je, kako nam je rekao, moderator i tu se traži najbolji koji će predstavljati grad na Bihaćkom festivalu.Svira harmoniku i pjeva. H. Čukle

- Volim sevdalinku i to mi je u krvi i prava ljubav. Pjevao sam u vojsci na odsluženju vojnog roka, pa kao student na „Studentskom ljetu“ u Maglaju, pjevao sam i pjevam s raznim pjevačima, bio gost radija i TV u raznim emisijama. U početku školovanja se ispostavilo da sam lijevak, učiteljica je tražila da pišem desnom i pisao sam tako i lijevom i desnom i, eto, to mogu i sada uraditi. Dobrovoljni darivalac krvi sam bio 30 puta i kod nas je to tradicija u porodici, jedan mi je brat Zijad dao krv više od 45 puta, a drugi Asim više od 60 puta. Penzionerske dane provodim uz harmoniku i pjesmu, zapjevam i za društvo - kaže Ramo Bejzić.

Ramo nam je demonstrirao kako to radi pišući objema rukama istovremeno dok s nama razgovara, a napisao je „Veliki pozdrav za čitaoce 'Avaza', Fojnica, 28. 2. 2020.'' i njegov potpis. Kaže to što napiše desnom rukom, čita se normalno, a što piše lijevom, to se može čitati ako okrenete ogledalu ili naopako. Radio nam je i sklekove na jednoj ruci iako ima 66 godina i više 100 kilograma. Zapjevao nam je i zasvirao i kaže zbog njegovog glasa neki su ga prozvali i Fojnički Pavaroti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.