VLADA FBiH Odobrena sredstva za kreditiranje

Za stambeno zbrinjavanje mladih 15 miliona KM

Od oko 59 miliona KM realiziranih do sada za te potrebe, među korisnicima kredita čiji je prosječan iznos 95.000 KM, više od pola su mladi s visokom stručnom spremom, kazala Milićević

Avaz.ba / Fena
28.02.2020 15:44

Milićević: Težnja je da mladi budućnost grade u Federaciji

Foto: Arhiv

Na današnjoj sjednici Federalne vlade odlukom je planirano 15 miliona KM za kreditiranje, putem ''Union banke'', stambenog zbrinjavanja mladih, potvrdila je nakon sjednice dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević

Podsjetila je na projekt iz 2018. za ove namjene, kao i projekt iz prethodne godine za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, što je Vladina težnja da mladi ne odlaze u inozemstvo, već da budućnost grade u Federaciji. 

  • Milićević: Rok otplate kredita do 20 godina
    Milićević: Rok otplate kredita do 20 godina Foto: Arhiv

- Ove godine Vlada treći put zaredom udružuje novac s ''Union bankom'', koja će udružiti deset miliona, za kreditiranje stambenog zbrinjavanja pod povoljnijim uvjetima. Od oko 59 miliona KM realiziranih do sada za te potrebe, među korisnicima kredita, čiji je prosječan iznos 95.000 KM, više od pola su mladi s visokom stručnom spremom - kazala je Milićević.

Nagovijestila je da će fiksna kamata ''Union banke'' od 0,1 posto možda biti i manja te podsjetila da je rok otplate kredita do 20 godina.

Ministrica Milićević navela je i da su u toku završne aktivnosti na uvođenju sedam kaznenopopravnih zavoda u status budžetskih korisnika u FBiH.

Komentari

NA VRH