PRAZNICI

Zvaničnici odali počast na Kovačima, Vječnoj vatri i Vracama

Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode BiH

Piše: Avaz.ba

1.3.2020

Obilježavanje Dana nezavisnosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+37

Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, povodom Dana nezavisnosti BiH, položili su cvijeće na mezarju Kovači, spomen-obilježju Vječna vatra, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku te Spomen-parku Vraca.

Epohalna stvar

Povodom Dana nezavisnosti, počast ubijenim građanima Sarajeva i poginulim borcima odali su i Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, predstavnici Oružanih snaga BiH, Vlade i Parlamenta Federacije, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja te drugi.

Komšić je u čestitki naveo da se prije 28 godina većina građana i naroda izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

- Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode Bosne i Hercegovine - kazao je Komšić.

Džaferović je poručio da su građani rekli "da" slobodi i "ne'" jarmu i ropstvu. Kazao je i kako generacija koja je ostvarila nezavisnost BiH uradila epohalnu stvar.

- Danas se sjećamo te generacije s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu - rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je nakon proglašenja nezavisnosti uslijedila agresija na BiH i časna i ponosna odbrana BiH od agresije, a da je konačan cilj perspektivna BiH.


EU i NATO

- Država u kojoj su svi ljudi ravnopravni, cjelovita, jedinstvena članica Evropske unije i NATO saveza. To su naši ciljevi i mi ćemo ih, ako Bog da, realizirati, bez obzira na to što u BiH i danas postoje snage i sile koje bi imale neke druge planove s BiH. Nisu uspjeli onda kada je BiH bilo najteže, neće uspjeti ni sada. Mi se na putu borbe za cjelovitu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda, nikada nećemo umoriti - poručio je Džaferović.

Večeras će u Vijećnici u Sarajevu biti održana i svečana akademija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.