PREDSJEDNIŠTVO BIH

Džaferović i Koč: Turska zaslužuje jasnu i konkretnu podršku EU

Izraženo očekivanje da će članice PIC-a poduzeti konkretne korake kada je riječ o krizi u BiH

Koč i Džaferović. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

3.3.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas ambasadora Republike Turske Halduna Koča (Koc). Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i blokadi državnih institucija. 

Džaferović je ponovio stav da su blokade i ucjene neprihvatljive. Izrazio je očekivanje da će članice Vijeća za provedbu mira, među kojima je i Turska, poduzeti konkretne korake i predvodnicima politike koja je izazvala posljednju krizu jasno staviti do znanja da to nije prihvatljiv model ponašanja.


Sastanak u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

Ambasador Koč informirao je Džaferovića o posljednjim događajima u sirijskom Idlibu, okolnostima pod kojima je ubijeno 36 turskih vojnika, kao i stavovima Republike Turske koji se tiču stabilnosti ove regije. Turski ambasador je prenio i stavove koji se odnose na humanitarnu i migrantsku krizu.

Zajednički je ocijenjeno da je migrantska kriza globalni problem, da to treba biti pitanje kojim će se baviti Evropska unija, sve zemlje Evrope, te da Republika Turska u tom smislu zaslužuje jasnu i konkretnu podršku.

Član Predsjedništva Džaferović izrazio je saučešće predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i turskom narodu zbog pogibije 36 vojnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.