REAKCIJE

Ambasada SAD u BiH: Pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni o političkim interesima

Istaknuto je da se Tegeltiji jasno stavilo do znanja da predstavnici na nivou BiH moraju biti odgovorni građanima, a ne političkim strankama

Milan Tegeltija. Avaz

Piše: Avaz.ba

4.3.2020

Iz Ambasade SAD u BiH saopćeno je da se zamjenica američkog ambasadora u BiH Elen Džermejn (Ellen Germain) zajedno s ambasadorima Kvinte i evropskim kolegama sastala s predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom.

U obavijesti na Twitteru istaknuto je da se Tegeltiji jasno stavilo do znanja da predstavnici na nivou BiH moraju biti odgovorni građanima, a ne političkim strankama.

- To je zakon - pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni o političkim interesima - navedeno je iz Ambasade SAD.

Podsjetimo da su diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država prošle sedmice uputila pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.


Milan Tegeltija. Avaz

- Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta - navedeno je u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.