KORONAVIRUS

Ministrica Trivić: Dezinficirat ćemo cijelu školu, nastava se obustavlja na dva dana

To su mjere koje škola provodi u saradnji s nadležnim službama, kazala je Trivić

Piše: Avaz.ba

5.3.2020

Trivić: Preventivni pregled cijelog odjeljenja. Avaz

Nataša Trivić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, kazala je danas u Banjoj Luci da je učenik koji je zaražen koronavirusom bio u utorak i srijedu u školi te da je jedan dan bio dežurni učenik, a drugi u razredu. 

- Škola ima tačne podatke koliko je tog dana djece bilo u školi. Danas u toku dana oni će u Domu zdravlja u Banjoj Luci biti preventivno testirani da bi se utvrdilo samo stanje u razredu - rekla je Trivić. 

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, danas u toku dana svi učenici, odnosno razred i nastavnici predmetne nastave koji su bili u kontaktu s dječakom, bit će testirani na koronavirus.  

- Dakle, neko ko je bio u neposrednom kontaktu s djetetom više od određenog vremena koje je propisano, i to je zapravo samo razred, tako da se u ovom slučaju neće ići na daljnja testiranja ukoliko se ne utvrdi da je dijete bilo u kontaktu s nekim drugim, ne samo u školi nego i van škole - rekla je Trivić. 



Dezinfekcija u OŠ "Branko Ćopić". Nataša Telebak / RAS Srbija

Dezinficiranje škole

Na pitanje novinara koji prostori će biti dezinficirani, Trivić je kazala da će cijela škola biti podložna dezinfekciji.

- Institut za jedno zdravstvo, zajedno sa sanitarnom i službama koje se bave dezinfekcijama, danas je već u školi, oni će dva raditi na dezinfekciji kompletne škole i iz tog razloga je nastava obustavljena u ova dva dana, kako bi bile otklonjene sve nepredviđene okolnosti za daljnje odvijanje nastave - rekla je Trivić. 

Institut za javno zdravstvo jasno propisuje koja su sredstva neophodna za dezinfekciju, rekla je Trivić, naglasivši da je na menadžmentu škola da ih osiguraju. 

Urgencija školama

Istakla je kako resorno ministarstvo, u saradnji s nadležnim institucijama, prati stanje po pitanju daljnjih procedura i kontrola na utvrđivanju eventualnog postojanja većeg broja oboljelih od koronavirusa.  

- Mi u ovom trenutku nemamo nikakve dodatne, zvanične podatke. Očekujemo u toku dana da ćemo od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite imati podatke u smislu rezultata nakon obavljenih preventivnih testiranja, dakle, učenika koji su išli u razred sa zaraženim dječakom i nastavnika predmetne nastave u danima u kojima je dijete boravilo u školi – rekla je Trivić.

Ministrica je apelirala na sve da se ne diže panika, istakavši kako je riječ o jednom slučaju u jednoj banjalučkoj školi, tako da sve ostale osnovne i srednje škole u RS odvijaju nesmetano nastavu.

Upućena je i urgencija svim školama da pojačaju mjere održavanja higijene u školama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.