BANJA LUKA

Radončić i Lukač: Potrebno jačati kapacitete Granične policije BiH, moramo sarađivati s EUROPOL-om

Neophodna je saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Ministarstva sigurnosti BiH, kao i sve ostale policijske agencije u BiH

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

6.3.2020

U Banjoj Luci je danas održan sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.  




Sastanak u Banjoj Luci - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Ministar Radončić je rekao da je ovaj sastanak značajan iz razloga jer je došlo do prevazilaženja zastoja u komunikaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RS

- Današnji sastanak je imao prvu i osnovnu funkciju da se uspostavi normalna saradnja između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Zbog nedostatka te saradnje mislim da smo bili u zastoju svi i nadam se da smo to danas na jedan najkorektniji način prevazišli kao jednu etapu u kojoj su neki ljudi zbog unutarstranačkih odnosa zaboravili da Ministarstvo sigurnosti treba biti Ministarstvo sigurnosti, a ne politička tribina. Veoma je značajno da smo se saglasili u tome da treba jačati kapacitete Granične policije - rekao je ministar Radončić. 

Državni ministar sigurnosti je dodao da je velika stvar što su danas usaglasili stavove oko Granične policije i EUROPOL-a. 

- Ono što me ministar obavijestio da Narodna skupština RS, da Vlada RS i lokalne zajednice RS ne dozvoljavaju da se na teritoriji RS postavljaju centri za ilegalne migrante. Mi tu očekujemo solidarnost. Vidjet ćemo koliko će taj problem eskalirati. Razmijenili smo informacije, razmijenili smo stajališta, ali to su objektivni limiti koji se sada pojavljuju i u Federaciji. Moramo znati da više niti jedan kanton u Federaciji ne želi migrante na svom području, pa čak ni kantoni s bošnjačkom većinom koji su u početku prihvatili te migrante, misleći da se radi o ratnim izbjeglicama. No, ovdje se radi o ilegalnim, ekonomskim migrantima iz 30 ili 50 zemalja koje su mnogo bogatije od BiH. Radi se o pokušaju velikih seoba naroda s jednog kontinenta na drugi. I to je proces koji će trajati ne nekoliko mjeseci, nego nekoliko godina i decenija, koji mi moramo da preveniramo. Mi ćemo tražiti i naći rješenje prije krize - naglasio je Radončić. 


Saradnja svih policijskih agencija s EUROPOL-om

Za bilo kakav odgovor potrebni su određeni budžeti, odnosno finansijska sredstva, stoga su pokrenute akcije prema Evropskoj uniji i prema domaćim vlastima. 

Sada nam nedostaje 1.200 policajaca. Znate i sami, onog časa kada se dobije novac, treba raspisati konkurs i treba izvršiti školovanje budućih policajaca koje traje sedam-osam mjeseci. Na granicu ne možete izvesti needucirane ljude. Također, veoma važan rezultat današnjeg sastanka je da smo potpuno usaglasili stavove za EUROPOL. Evropska unija, sve evropske diplomatije već nekoliko godina vrše pritisak u najboljem interesu BiH i njihove sigurnosti da riješimo pitanje EUROPOL-a, a to je praktično saradnja svih naših policijskih institucija s evropskim policijskim snagama koja jedino u BiH ne postoji. Ja sam kao ministar, još prije pet godina parafirao i potpisao taj ugovor. Ostalo je da uradimo tehničke detalje, ja zaista ne znam zašto se nije dogodilo. Da osiguramo dvije ili tri kancelarije u Ministarstvu sigurnosti gdje bi naši oficiri za vezu radili. I da pošaljemo oficire za vezu u Hag i s današnjim sastankom, ja mislim da smo napravili iznimno veliki korak. Što se tiče trenutno najaktuelnijeg pitanja migranata, ima stvari gdje se apsolutno slažemo, ima stvari gdje se razlikujemo. Slažemo se u tome da BiH ne treba da bude parking za migrante, slažemo se da Evropska unija i pogotovo sada nakon grčkog i turskog velikog spora, treba da odgovori sveevropskim odgovorom i da zajedno štite ne samo granice Evropske unije nego svih zemalja kako se ne bi dogodilo da cijela migrantska rijeka krene prema Srbiji, Crnoj Gori, BiH i da dobije svoj čep u Hrvatskoj - dodao je Radončić. 

Posebno je podvučen problem trgovine ljudima i krijumčara koji među migrantima biraju radno sposobne. 

- I onda mi ovdje imamo problem stotine hiljada migranata i da će oni biti tu na način da će trgovci i ljudima ili neko drugi birati one koji su radno sposobni, ljekari i medicinska sredstva, inžinjeri, zanatlije, koji nedostaju u pojedinim zemljama u zapadnoj Evropi, a nama će ostati najnekvalitetniji. Ima stvari oko kojih se nećemo složiti tako brzo i eventualno, ne daj Bože, nikada. Ali najvažnije je da razgovaramo da pokušamo razumjeti probleme i jednih i drugih i ja u tom smislu očekujem da ćemo imati u budućnosti jednu mnogo uspješniju saradnju.

Ministar unutrašnjih poslova RS istakao je kako je zajednički zaključak dvojice ministara da je neophodno jačati kapacitete Granične policije kako bi ona mogla ispunjavati svoje obaveze u smislu zaštite granice.

- Moramo sarađivati, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo sigurnosti, kao i sve ostale policijske agencije u BiH. Granična policija je imala saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova u smislu sporazuma. Zahvaljujem gospodinu Radončiću što je danas u Banjoj Luci u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Razgovarali smo o više tema. Za relativno kratko vrijeme jedna od stvari koje su aktuelne ovih dana su migracije, kao što možete da vidite šta se dešava na tursko-grčkoj granici, da možemo da očekujemo u narednom periodu i određenu eskalaciju, ako ne uspijemo da se to zaustavi upravo na vanjskim granicama Evropske unije - rekao je Lukač. 


Spremni poslati još policajaca na granicu

Dodao je da je BiH kao dio balkanske rute možda i jedini put ka Evropi.

- Moramo sarađivati, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo sigurnosti i sve policijske i sigurnosne agencije u BiH. Naročito što se tiče migracija, Granična policija ima s Ministarstvom unutrašnjih poslova određene sporazume. Kao što znate, oko stotinu naših policajaca nalazi se zajedno s Graničnom policijom na zaštiti granice. Zauzeli smo određene stavove i smatramo da je potrebno jačati kapacitete Granične policije da bi Granična policija mogla da ispunjava svoje obaveze u smislu zaštite granice. Da li će to u narednom periodu moći sama, vjerovatno će trebati određeni vremenski period da bi popunili svoje redove nedostajućim policajcima i resursima, da bi mogli kvalitetno da štite granicu - rekao je Lukač.

Bilo je govora i o granici prema Srbiji i Crnoj Gori u dužini od 650 kilometara.

- To je veoma teško zaštititi ovim brojem ljudi. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno je da izdvoji još određen broj policajaca i da ih uputi zajedno s Graničnom policijom u zaštitu granice. Zato moramo da pronađemo resurse i iz nekih vanjskih izvora, s obzirom na to da nemamo planirane stavke u budžetu za takve aktivnosti. Nadam se da će, ako dođe do određene eskalacije, svi kapaciteti u BiH biti stavljeni u funkciju u cilju zaštite naših građana i njihove sigurnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će nastojati kao i do sada da štiti sve građane na području RS, što nam je zakonska i ustavna obaveza. Sve migrante koji su na području RS da stavi pod kontrolu, u protekle dvije godine bilo je samo 21 krivično djelo učinjeno od migranata. Uglavnom se radi o imovinskim krivičnim djelima - naglasio je Lukač.


BiH ne može podnijeti toliki broj migranata

Lukač je rekao da se razgovaralo i Frontexu. 

- Vlada Republike Srpske je zauzela određene stavove, a Narodna skupština RS donijela određene zaključke po pitanju Frontexa, da se ne slažemo da Frontex izađe na granicu između BiH i Hrvatske, što bi značilo da će štititi unutrašnje granice Evropske unije, a da će BiH postati jedan parking za migrante, jedan svojevrstan kamp, gdje neće moći dalje da se kreću i da neće biti izlaza iz BiH. Bosna i Hercegovina i RS ne mogu sebi da priušte toliko broj migranata na svojoj teritoriji i vjerovatno bi imali velike sigurnosne  probleme, narušavanja sigurnosti naših građana i njihove imovine - dodao je Lukač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.