TUZLA

Novalić: Planiramo formiranje migrantskih centara u Bihaću i Tuzli

Predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK Mirza Karić ukazao je na to da tuzlanski privrednici muku muče s velikim brojem parafiskalnih nameta

Piše: Avaz.ba

6.3.2020

S današnjeg sastanka - Avaz
Razgovarali i o migrantima - Avaz
Poslodavci bili na sastanku - Avaz
Prezentirali probleme - Avaz
Sastanku prisustvovao i Novalić - Avaz

Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona danas je u Tuzli organiziralo panel-diskusiju na kojoj su prisutni tuzlanski privrednici govorili o problemima s kojima se u svom radu susreću, a kojoj je prisustvovao i federalni premjer Fadil Novalić. 

Predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK Mirza Karić ukazao je na to da tuzlanski privrednici muku muče s velikim brojem parafiskalnih nameta, kao i plaćanjem poreza i doprinosa na isplaćene plaće. Smatraju da je njihova cijena rada najopterećenija u okruženju, što dovodi u pitanje koliko će još poslodavci svojim resursima moći izdržati povećanje plaća, s obzirom na to da ostaju bez radnika koji, upravo zbog viših plaća, odlaze na rad u druge zemlje. 

Upozorio je da je zbog niza ozbiljnih problema s kojima se susreću poslodavci potrebna ozbiljna reakcija Vlade Federacije.

Na sastanku je istaknuto da je na području FBiH registrirano 3.278 fiskalnih nameta, od čega najviše na kantonalnom nivou, što je, prema riječima premijera Novalića, i glavni nekontrolirani izvor opterećenja poslodavaca. Tuzlanski poslodavci, čije firme u većini imaju i izvozni karakter, nisu krili da se trenutna situacija s pojavom koronavirusa, ali i velikim prilivom migranata, već odražava na sigurnost njihovih radnika, kao i samih poslodavaca.

- Kad je u pitanju veliki priliv migranata u našu zemlju, već smo se aktivirali u Tuzlanskom kantonu, koji je jedini, zbog loše politike grada Tuzle, izbjegao rješavanje pitanja izbjeglica na sređen način. Sada smo počeli tražiti i druge kapacitete kako bi smo to sproveli i u Tuzli. Planiramo formiranje migrantskih centara u Bihaću i Tuzli – naveo je premjer Novalić.

Tuzlanski poslodavci s pravom su istakli da za rješavaje mnogih problema s kojima se u poslovanju susreću ne svojom krivicom, očekuju snažnije aktiviranje Federalne vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.