SARAJEVO

Mandić: Bit će još zaraženih, slijede dvije kritične sedmice

Pohvaljeno ponašanje Kriznog štaba

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

10.3.2020

S današnje konferencije za novinare - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Federalno ministarstvo zdravstva održalo je danas konferenciju za novinare povodom prvog slučaja koronavirusa u Federaciji BiH.

Resorni ministar Vjekoslav Mandić je kazao da Vlada neće ograničavati sredstva u borbi protiv koronavirusa i naglasio da za to postoji 40 miliona KM. 

- Kapaciteti su dovoljni, mi smo spremni da u jedan dan ispraznimo dovoljno prostora. Pratit ćemo situaciju, a imat ćemo dovoljno pomoći od Svjetske zdravstvene organizacije - kazao je Mandić.

Dodao je da su pred nama opasne dvije sedmice te da se može očekivati porast broja novih slučajeva zaraze, kako se to dešava i u susjednim zemljama.

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK, osvrnuo se na prvi slučaj koronavirusa u FBiH i istaknuo da se radi o ženi iz Zenice.

- Imamo potvrđen slučaj, a radi se o ženi (51) koja se vratila iz Italije, s blažim oblikom - kazao je Jupić.

Posebno je pohvalio ponašanje Kriznog štaba, ali i zahvalio medijima na profesionalnom izvještavanju.

- Osoba je po protokolu pregledana i ovo je primjer dobrog i kvalitetnog rada od samog početka od granice i do kraja. Uredno se javila na za to predviđene telefone. Prvi nalaz je urađen u kućnim uvjetima i s blažim simptomima koronavirusa smještena je u izolatorij u Kantonalnu bolnicu Zenica. S njom su doputovala dva člana porodice koja će biti izolirana i, u skladu sa smjernicama, testirana, a u zavisnosti od nalaza, postupat će se dalje po pravilu - kazao je Jupić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar pohvalio je rad svih organa, posebno sanitarne inspektore, koji rade na graničnim prijelazima sa službenicima Granične policije.

- Pozivam naše sugrađane na odgovorno ponašanje, da postupaju po preporukama - kazao je.

Mirza Palo, stručni saradnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, naveo je kako su slučajevi koronavirusa u našoj zemlji uvezeni, tzv. prvi scenarij, te da je naš zdravstveni sistem odlično reagirao.

Najavio je da će od 700 miliona dolara, koliko je traženo za borbu protiv koronavirusa, čak dvije trećine ići u pomoć zemljama koje su pogođene koronavirusom.

- Sutra će sletjeti prvi kontingent testova iz našeg centra u Dubaiju - dodao je Palo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.