SARAJEVO

Potpisan sporazum o uspostavi koordinacionog tijela glavnih tužilaca u BiH

Članovi ovog tijela razmjenjivat će informacije i koordinirati provođenje istraga koje su u toku

Potpisivanje sporazuma. Tužilaštvo BiH

Avaz.ba

13.3.2020

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum o uspostavi koordinacionog tijela glavnih tužilaca BiH, entiteta i Distrikta Brčko. 

- Koordinacijsko tijelo pomoći će boljoj razmjeni informacija i koordinaciji između tužilaštava na različitim nivoima u procesu uspostave vladavine prava - navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH. 


Cilj unapređenje zakonitosti i efikasnosti rada. Tužilaštvo BiH

Osnovna nadležnost ovog koordinacijskog tijela je razmatranje sukoba nadležnosti između tužilaštava u Bosni i Hercegovini, u situacijama kada zakonom nije propisan način rješavanja sukoba nadležnosti i kada su iskorišteni svi prethodni načini rješavanja sukoba nadležnosti, koji nisu doveli do rješenja. 

Na narednim redovnim sastancima ovog Koordinacijskog tijela, članovi ovog tijela razmjenjivat će informacije i koordinirati provođenje istraga koje su u toku, s ciljem unapređenja zakonitosti i efikasnosti rada.


Zajednica broji oko 370 tužilaca. Tužilaštvo BiH

Tužilačka zajednica u Bosni i Hercegovini broji oko 370 tužilaca koji rade u institucijama na svim nivoima u BiH i od kojih se očekuje značajan doprinos vladavini prava i procesuiranju svih krivičnih djela koja se počine u državi, te su koordinaciona tijela koja vrše povezivanje i ubrzavanje komunikacije i saradnje, potrebna radi efikasnije saradnje u jačanju vladavine prava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.