PANDEMIJA

Danas proširena sjednica Vlade FBiH o koronavirusu

Ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena

Vlada razmatra prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom. Avaz

Srna

16.3.2020

Vlada Federacije BiH (FBiH) održat će danas u Sarajevu proširenu sjednicu s ciljem sagledavanja kompletne situacije na području ovog entiteta u vezi sa uticajem pandemije koronavirusa na zdravlje ljudi i ekonomiju.

Vlada će razmatrati prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom virusa na privredu, koje će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije.

- One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdijevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama. Sutra ćemo sa kantonalnim premijerima i poslodavcima tražiti način kako da pomognemo i zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od 10 godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni - rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Sjednicu je sazvao Novalić, a osim članova Vlade, pozvani su premijeri svih 10 kantona u FBiH, te čelnici entitetskog Udruženja poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata, Privredne komore i Poreske uprave, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Na sjednicu su pozvani i članovi uprava policije, civilne zaštite, Uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za programiranje razvoja, Direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa i Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Danas sjednica Vlade FBiH. Avaz

Novalić je rekao da je izdao nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcioniraju svakog ko želi profitirati u ovakvoj situaciji.

- Ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti. Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe, na raspolaganje stavimo i robne rezerve FBiH - naveo je Novalić.  

Novalić je istakao da, na osnovu informacija koje ima, neće doći do poremećaja u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama. 

Prema njegovim riječima, neupitna je isplata penzija, boračkih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta.

Novalić je istakao da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Savjeta ministara - predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom, ministrima Fahrudinom Radončićem, Ankicom Gudeljević, te predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, sa kojima zajednički djeluju u interesu građana BiH.

- Od velikog značaja je i naša bliska koordinacija unutar FBiH. Niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa. Molim Vas da ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade FBiH i Kriznog štaba - saopćio je Novalić


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.