NOVI SLUČAJ

KCUS: Pacijentica iz Bihaća pozitivna na koronavirus

Testirani novi uzorci pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi virusom

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Arhiv

Avaz.ba

17.3.2020

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirani su novi uzorci pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Prema rezultatima posljednjih testiranja, jedan pacijent iz Bihaća je pozitivan, a riječ je o ženi koja se prije sedam dana vratila iz Minhena.


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Arhiv

Žena iz Bihaća, koja je 7. na 8. mart doputovala iz Minhena, pozitivna je na koronavirus - potvrđeno je iz Kriznog štaba za prevenciju i praćenje koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu (USK). 

- Riječ je o osobi koja je od prvog dana bila u kućnoj samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Gospođa ima blaže simptome bolesti, odnosno blago povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj, te je pratimo cijelo vrijeme. Moram naglasiti da pacijentica ostaje u samoizolaciji i pod liječničkim nadzorom, dok sada pažnju usmjeravamo na kontakte, kojih je bilo jako malo - rekla je Zarina Mulabdić, specijalista epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

Doktorica Mulabdić istakla je i da su se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnom pacijenticom na koronavirus, maksimalno pridržavali svih preporuka i mjera ponašanja.

- Moram jedino apelirati na sve osobe, koje su sa 7. na 8. mart autobusnom linijom Eurobusa stigle u Bihać iz Minhena, da odmah kontaktiraju Zavod za javno zdravstvo USK ili Dom zdravlja Bihać - dodala je Mulabdić.

Inače, u KCUS-u je testirano sedam novih uzoraka, dvoje iz Sarajeva, koji su negativni na COVID-19, te pet iz Bihaća, od kojih je jedan pozitivan.

U Bosni i Hercegovini do sada je ukupno 26 slučajeva kod kojih je potvrđen koronavirus, a danas će biti testirano još 15 uzoraka. 

Nadležne inspekcije u našoj zemlji do sada su izdale 6.145 rješenja o samoizolaciji i ograničenom kretanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.