SAVJETI

Izbjegavajte za vrijeme koronavirusa nositi nakit na rukama

Nakit, zapravo, sprečava efikasno pranje ruku i dezinfekciju, tvrde stručnjaci

Osobe koje ne nose prstene, bolje operu svoje ruke nego one koje ih nose. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Pranje ruku veoma je važno u vrijeme koronavirusa, ali narukvice i prsteni koje svakodnevno nosite, mogu biti loši za higijenu i zdravlje, prenosi Insider.com. Nakit, zapravo, sprječava efikasno pranje ruku i dezinfekciju, tvrde stručnjaci.

Razvoj bakterija

Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da osobe koje nose nakit, ne mogu dovoljno dobro održavati higijenu, jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mjesto za razvoj bakterija.

Pokazali su i da osobe koje ne nose prstene, bolje operu ruke nego one koje ih nose. Sredstvo za dezinfekciju je, također, manje efikasno zbog nakita. Ranije istraživanje pokazalo je da osobe koje nose prstene, nakon korištenja dezinfekcijskih sredstava, imaju više bakterija na rukama nego oni koji nemaju nakit. 


Ako nećete dezinficirati nakit, onda ga nemojte ni skidati pa ponovno stavljati. Ilustracija

No, nije dovoljno samo skinuti nakit za vrijeme pranja ruku i dezinfekcije.

- Ako je nakit zaražen bakterijama i vi ga samo vratite nakon pranja ruku, vaše ruke ponovno će biti zaražene. Ako nećete dezinficirati nakit, onda ga nemojte ni skidati pa ponovno stavljati - rekla je Lusi Vilson (Lucy Wilson), stručnjakinja za zdravstvo i zdravlje.

Ne prati dezinfekcijskim sredstvom

Ako niste spremni na opraštanje od svog nakita, stručnjaci preporučuju da, uz pranje ruku, sapunom i toplom vodom operete i nakit kako biste bili sigurni da ste ga dezinficirali od svih bakterija. No, nikako ga nemojte prati dezinfekcijskim sredstvom, jer biste ga mogli uništiti i ostati bez nakita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.