PROVJERE

Pogledajte gdje sanitarni inspektori kontroliraju ulaske u BiH

Federalni sanitarni inspektori izdali 3.954 rješenja o izolaciji, kazao direktor Ajdinović

Granična policija prati situaciju. Avaz

Piše: F. K. / Avaz.ba

17.3.2020

U skladu s Odlukom o obaveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, od šest sati jučer ujutro federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 graničnih prijelaza u FBiH. To su granični prijelazi Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo te devet dodatnih prijelaza: Doljani, Velika Kladuša, Gabela Polje, Bosansko Grahovo/Strmica, Osoje, Čepikuće, Neum 1, Neum 2 i Ivanica. 

Poštovati mjere

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović kazao je da se u tri smjene vrše 24-satne kontrole putnika i robe te izriču mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih državnih i federalnih organa. 

- Zaključno sa 16. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori izdali su 3.954 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor (ograničeno kretanje/izolacija) od 14 dana. Za 189 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su ispunili sanitarni upitnik dato je uputstvo o samoizolaciji te su spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 23 državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta. Ovo se odnosi i na osobe koje su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla – rekao je Ajdinović.

Do ovog trenutka, FUZP nije dobio podatak ni o jednoj osobi koja je državljanin BiH s prebivalištem na području FBiH, a koja je u BiH ušla preko graničnih prijelaza u RS, te se očekuje da će što prije dobiti podatke iz Inspektorata RS, kako bi ih proslijedili kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

- Također, podsjećam da i sanitarni inspektori FUZIP-a i sanitarni inspektori Inspektorata RS izriču mjere izolacije za sve državljane BiH, bez obzira na njihovo prebivalište. Napominjem da su, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, u saradnji s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva, precizirane procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad kako stranim tako i vozačima državljanima BiH, kako bi se omogućilo da nesmetano obavljaju svoje poslove u prekograničnom prometu robe te procedure u vezi s prelaskom granice za osobe i pacijente u pograničnim područjima - rekao je Ajdinović.


Granični prijelazi gdje se obavljaju kontrole ulazaka u BiH. FUZIP

On podsjeća da su u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze te trenutnom zdravstvenom stanju. 

Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a za to je propisana kazna do tri godine zatvora. Ajdinović apelira na putnike kojima su federalni sanitarni inspektori izrekli mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana da se striktno pridržavaju izrečenih mjera.


Kazna zatvora

- Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora. Podsjećamo da FUZIP svakodnevno kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja spiskove – tabelarne preglede osoba kojima su izdata rješenja od federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima lica/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja – ističe Ajdinović.  

On obavještava javnost da je u skladu s Odlukom Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena, upućen akt svim kantonalnim, gradskim i općinskim tržišnim inspekcijskim organima na nadležno postupanje. Federalni tržišni inspektorat je započeo vršenje inspekcijskih nadzora po Odluci Vlade FBiH.

- Ponovo upozoravam da će svako nerazumno podizanje cijena u FBiH biti najstrožije sankcionirano. U protekla dva dana, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata obavio je 26 nadzora po prijavama građana, u okviru kojih su inspektori izdali 23 prekršajna naloga u iznosu od 57.500,00 KM. U devet nadzora po prijavama građana vezanim uz nerazumno povećanje cijena, nisu utvrđeni prekršaji kod subjekta nadzora - kazao je direktor Anis Ajdinović.

Kontakt telefoni

Iz FUZIP-a mole građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-mail: [email protected]

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.