VIRUS Štab za vanredne situacije

Vukosavlje: Građani koji su ušli u BiH izbjegavaju se javiti u zdravstvene ustanove

Zahvaljujući komšijama, predsjednicima mjesnih zajednica i drugih lica evidentirali smo 45 lica

S. Jeremić / Avaz.ba
18.03.2020 13:15

Vukosavlje

Foto: Ilustracija

Iako je Štab za vanredne situacije u Vukosavlju još u nedjelju, 15.marta, uputio apel građanima koji dolaze iz inostranstva da se jave u Higijensko – epidemiološku službu Doma zdravlja u Modriči ili u "Kuću zdravlja" u Vukosavlju mnogi od njih izbjegavaju javljanje, ističe se iz Štaba za vanredne situacije u Vukosavlju.

- Preduzeli smo određene mjere, a najviše je uticao i apel koji ste Vi u "Dnevnom avazu" prenijeli, hvala vam na tome, da se jave građani koji su stigli u Vukosavlje prije proteklog ponedjeljka u 6 sati ujutro. Ne razumijem šta se dogodilo sa ljudima koji su došli u nedjelju uveče. Zahvaljujući komšijama, predsjednicima mjesnih zajednica i drugih lica evidentirali smo 45 lica imenom i prezimenom, ali i imena država gdje su boravili, koji se nisu javili u nadležne institucije - rekao je Borislav Rakić, komandant Štaba za vanredne situacije u Vukosavlju.

On je istakao i kako se prema tim licima preduzimaju određene mjere.

  • 45 osoba nisu se htjeli javiti u Higijensko – epidemiološku službu
    45 osoba nisu se htjeli javiti u Higijensko – epidemiološku službu Foto: Ilustracija

- Komunalni policajac i civilna policija ljudima uručuju uputstva kako se javiti na samoizolaciju. Neće biti pošteđenih, pripremili smo rigorozne mjere. Želimo da zaštitimo najranjivije kategorije, posebno naše penzionere. Pozivamo sve da pojačaju svoju svijest za odgovornost. Moramo zatvoriti vrata najnovijoj pošasti koja prijeti čitavoj planeti - apelovao je komandant Štaba za vanredne situacije u Vukosavlju. 

On je napomenuo da je u utorak donesena mjera o zabrani rada svih radnji, osim onih sa ponudom pekarskih i prehrambenih proizvoda. Izrazio je nadu da će se pobijediti pandemija, pohvalivši saradnju dva entitetska premijera sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što će „sigurno uticati na odgovorno ponašanje svih po lokalnim zajednicama u pogledu donošenja adekvatnih mjera“.

Komentari

NA VRH