EKSKLUZIVNO

Johan Satler: EU će uvijek pomagati BiH, stanovništvo mora pratiti upute nadležnih

Bit će još restriktivnih mjera, ali moraju se poštivati

Satler: Nezabilježena situacija u historiji. S. Saletović

Piše: Aldin Tiro / Avaz.ba

21.3.2020

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji Johan Satler (Johann Sattler) poručio je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je u ovom trenutku najbitnije ostati miran te da se svi obavezno pridržavaju uputa koje su donesene. Istakao je da je aktuelna situacija nezabilježena u historiji.

Pratiti instrukcije

- Citirat ću tri ministra zemalja EU koji su imali jedinstvenu poruku da smo u ratu protiv nevidljivog neprijatelja. Mislim da to ukazuje na ozbiljnost situacije. Više od 200 hiljada zaraženih u svijetu, u Italiji jučer više od 400 mrtvih i to govori da je ovo nezabilježeno u historiji. Bilo je virusa, pandemija, ali nikada kao ovaj virus, koji se velikom brzinom širi - kazao je Satler. 

Naglasio je da je apsolutno važno da stanovništvo prati sve upute i instrukcije nadležnih organa.

- Bit će u narednim danima još restriktivnih mjera, ali vjerujte da je ovo trenutak kada se to mora poštivati. Ne smijemo se hladnokrvno ponašati - dodaje Satler.

Ističe da su drastične mjere koje se poduzimaju u većini država širom Evrope jedini izbor.

- Na početku smo mislili da ima drugih pristupa, alternativa, jačanje kolektivnog imuniteta, ali to se nije pokazalo uspješnim. Tako da je jedina poruka ograničavanje bilo kakvog kontakta, poštivanje udaljenosti - pojašnjava Satler.


Bilo je virusa, pandemija, ali nikada kao ovaj virus. Ilustracija

Dotakao se najava iz EU o pomoći našoj zemlji.

- I u prošlosti je EU pomagala BiH, pa i kad su je pogodile poplave 2014. godine. Uvijek smo bili najveći donatori kada su bila najteža vremena, a tako će biti i sada. Uz vas smo i bit ćemo uz BiH. Pripremaju se razni oblici pomoći. Imao sam sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i razgovarali smo o najurgentnijim potrebama, uključujući i medicinsku opremu - naglašava.

Proširiti sredstva

Kada je u pitanju ekonomija, koja će puno ispaštati, Satler je naveo primjer iz njegove zemlje. 

- U Austriji je jučer bez posla ostalo 50 hiljada osoba. Došlo je do zastoja u svim oblastima, a slično će se desiti u BiH. To će se neminovno nastaviti, ali sada je ključno vidjeti koje su to najugroženije grane industrije i pružiti konkretnu pomoć. Sve se trenutno razmatra i treba što prije djelovati kako bismo pomogli najugroženijima, a to su djelatnici u turizmu, oni koji rade u sektoru transporta, prijevoznici, uslužne djelatnosti... EU je ranije uspostavila Projekt EU for Business, koji predviđa davanje bespovratnih sredstava. Sada ćemo proširiti ta sredstva - naglašava Satler.


Nije vrijeme za jeftine političke poene

Ambasador Satler je demantirao da postoji zabrana izvoza medicinske opreme iz EU u BiH. 

- To nije tačno. Jedini uvjet je da nacionalne vlasti država članica EU prethodno odobre taj izvoz. Desilo se da su određene zemlje željele da kupe ogromne količine medicinske opreme, dok istovremeno imate žarišta koronavirusa na teritoriju Evrope, gdje stotine i hiljade umiru. Moram napomenuti i primjer solidarnosti iz Kine. Prije dva mjeseca upravo je Evropa osigurala dostavu oko 53 tone medicinske opreme za Kinu. Sada, srećom, kada je Kina prevazišla najteži period, ona pomaže nama u Evropi. To je ključna poruka, poruka solidarnosti. Ovo nije vrijeme za polemiku, za jeftine političke poene, već za solidarnost i EU je uz vas - poručuje Satler.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.