SPOMENIK PRIRODE TAJAN

Adrenalinske ture u famoznim kanjonima i pećinama

Na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica

Priroden ljepote BiH. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

20.3.2020

Spomenik prirode Tajan je najmlađe zaštićeno područje u BiH i, kao takvo, jedino je na području Zeničko-dobojskog kantona. Zakon o proglašenju Tajana spomenikom prirode donijela je u februaru 2008. godine Skupština Zeničko-dobojskog kantona. Upravljanje je povjereno Javnom preduzeću „Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ Zavidovići. 

Smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica, a ukupna površina iznosi 4.948,35 hektara, od čega 4.038,35 pripada Zavidovićima i spada u prvu zaštićenu zonu. Preostalih 910 hektara pripada Kaknju i riječ je o drugoj zaštićenoj zoni. 

Speleološki objekti, jame Atom, Javor, Omladinska jama i Lukina pećina, kanjoni Mašice, Suhe i Duboke Tajašnice, Izron Suhe, Mašičko jezero i stijena, prirodni kameni mostovi s pećinama, paleontološki i arheološki lokaliteti, šume i geološka raznolikost, brojne endemske i zaštićene biljke i bogatstvo faune prepoznati su kao osnovne vrijednosti područja. 

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Tako brojni turisti i ljubitelji prirodnih ljepota ovaj spomenik prirode već prepoznaju kao izuzetno zanimljivu destinaciju.

U Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona su u saradnji s Evropskom unijom realizirali projekt uređenja parka, s ponudom u okviru koje su adrenalinske i avanturističke ture, a koju upotpunjuje eko-turizam, geoturizam i sportski turizam.

Do parka se, naprimjer, iz Sarajeva može doći iz dva pravca. Ako se ide prema Kaknju, slijedi skretanje na regionalni put za izletište Ponijeri. Drugi pravac iz Sarajeva vodi prema Doboju i Zenici. Nakon Zenice se skreće za Zavidoviće, a onda se nastavlja petnaestak kilometara sve do Kamenice koja se nalazi u sjevernom dijelu parka.

Brdski biciklizam, kanjon Mašica i jezero Mašica

Tajan je idealan za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prijevoja i pored planinskih rječica nudi brojne mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. U info-centru može se iznajmiti oprema za brdski biciklizam, ali i za planinarenje. 

Kanjon Mašica jedan je od najljepših u BiH. Dubina kanjona je 350 metara, a na pojedinim mjestima je širok svega tri metra. Kada se kanjon napuni kišnicom, formira se potok Suhodol. Bogat je mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za zimski san.

Na 12 kilometara od Info-centra Tajan nalazi se jezero Mašica, čije su obale okružene gustom šumom. Oko jezera su uređene staze za šetnju, a izgrađeni su roštilji s nadstrešnicama i klupama. Jezero Mašica može se koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke.

ČUVAJMO

našu okolinu i zbog naše djece

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.