PANDEMIJA

Federalni sanitarni inspektori izdali 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata u protekla četiri dana po prijavama građana obavio 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora

Sarajevo. S. Saletović

Avaz.ba

21.3.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) uputila je sve raspoložive kapacitete na 15 cestovnih graničnih prijelaza i granični prijelaz Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje federalni inspektori obavljaju 24-satnu sanitarnu kontrolu svih putnika koji ulaze u Federaciju Bosne i Hercegovine. 

U saopćenju FUZIP-a navedeno je da su zaključno sa 20. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali ukupno 12.246 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.258 osoba - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u Federaciji BiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 136 osoba - državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.


Izrečeno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM. Ilustracija

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 78 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja osoba. A protiv 20 osoba biti će pokrenuti prekršajni postupci.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM, saopćeno je iz Federalna uprava za inspekcijske poslove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.