POTVRĐENO

Ostaje samoizolacija za sve koji ulaze u BiH

Prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH ostati na snazi dok se ne dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno

Šatorski karantin. Avaz

Fena

17.5.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove smatra da se zdravstveni nadzor putnika na granicama pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprječavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH.

Zbog toga će, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH ostati na snazi dok se ne dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno.

Zaključno s 15. majom, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 41.994 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana.

Federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 1.547 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 1.235 rješenja o izolaciji, te 114 rješenja za vozače, 96 rješenja za pogranični promet i 102 za prekogranične radnike.


Granični prijelaz. Avaz

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 4.595 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje. Isto vrijedi i za 446 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 503 osobe kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu. Inspektorat Brčko distrikta BiH je izdao 62 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH, dok su za 15. maj naknadno dostavljeni podaci za 26 rješenja izdatih osobama iz FBiH.

Mjere iz 347 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori danas ističu, a do jučer je za ukupno 34.971 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.