REAKCIJE

Novalić odgovorio Kurtoviću: Svima treba smanjiti plaće, predsjednik Sindikata ima više od 3.000 KM

Novalić: Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem s tim. Arhiv

Avaz.ba / Fena

23.3.2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je predsjedniku Sindikata državnih službenika Samiru Kurtoviću u vezi sa mjerom smanjenja plaća u javnom sektoru. 


Radikalni rezovi

- Naravno da smatram da svima treba smanjiti plaće. Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem s tim. Neke odluke treba donijeti Parlament, neke Vlada. Plaće treba smanjiti, počevši od mene. Ako obična porodica može živjeti sa prosječnom plaćom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove? Također, mislim da treba početi i od gospodina Kurtovića, koji, kao predsjednik Sindikata, ima plaću kao i ministar. Njegova osnovna plaća je 2.858 KM + minuli rad + topli obrok, prijevoz, itd. Dakle, Kurtović treba da bude među prvima kojima treba smanjiti plaće - ističe Novalić. 

Premijer je dodao da "ako gospodin Kurtović misli da javni sektor može proći bez smanjenja plaća, on je u dubokim, ali i opasnim iluzijama".


Kurtović: Protiv smanjenja plaća. Arhiv

- Ako on misli da će Federacija, i kada stanu s radom privatne firme, i dalje imati skoro 5 milijardi budžeta, on pokazuje elementarno neznanje, koje je, pomiješano sa populizmom, vrlo opasno. Pare u budžet ne padaju sa Marsa, već ih uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze. Ako stane privatni sektor, stat će i uplata poreza. A bez poreza, nema novca ni u budžetu. I, u tom slučaju, nećemo više govoriti o smanjenju plaća, već o tome da, bez privatnog sektora, neće biti nikakvih plaća u javnom sektoru - pojasnio je Novalić.


Pomoći firmama i radnicima

Istaknuo je da javni sektor zbog toga mora odmah  priskočiti u pomoć privatnom sektoru, radnicima.

- Jednu stvar moramo dobro razumjeti. Ko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da na neki način pomogne svima onima koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora, ni države - zaključio je u svojoj reakciji premijer Fadil Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.