STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

Dr. Zvizdić: Testiranje se izvodi samo u medicinski indiciranim slučajevima, a ne stihijski i na pritisak pacijenata

Činjenica je da se vi možete danas testirati i dobiti negativan rezultat testa, a sutra imati rizični kontakt i inficirati se i tako biti u apsolutnoj zabludi vezano uz svoj zdravstveni status, navodi dr. Zvizdić

Dr. Zvizdić: Međutim za očekivati je da će u narednom periodu ova situacija biti sanirana. Facebook

Avaz.ba

24.3.2020

Vezano uz aktuelnu temu testiranja na koronavirus i sve većih pritisaka na njegovo intenziviranje, dr. Šukrija Zvizdić, mikrobiolog, na svom Facebook profilu iznio je svoje mišljenje i stavove o ovom problemu.

- Testiranje se u pravilu uvijek izvodi u samo medicinski indiciranim slučajevima (pozitivna epidemiološka anketa, klinički razlozi i klinički ili radiološki dokazana promjena na plućima), a ne stihijski i na pritisak pacijenata. 

Činjenica je da se vi možete danas testirati i dobiti negativan rezultat testa, a sutra imati rizični kontakt i inficirati se i tako biti u apsolutnoj zabludi vezano za svoj zdravstveni status.

Zašto u BiH ima malo testiranih osoba? Za to postoji više objašnjenja, od kojih ja cijenim za bitne istaći sljedeće: ovo je novi virus i zato u samo nekoliko laboratorija svijeta se proizvode odgovarajuće ingredijencije (recimo testovi), za kojima u aktuelnoj situaciji postoji enormna potreba. Isto tako pretpostavljam da je BiH od SZO (WHO) dobila manji kontingent testova i time ograničila i postrožila mogućnost masovnog testiranja građana. Međutim, očekivati je da će u narednom periodu ova situacija biti sanirana. Napominjem da je slična situacija i u zemljama okruženja (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) - napisao je dr. Zvizdić.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.