BIHAĆ

Na području Unsko-sanskog kantona 2.263 osobe u samoizolaciji

Stanje osoba u samoizolaciji svakodnevno se provjerava

S današnjeg sastanka Štaba civilne zaštite USK. USK

Fena

25.3.2020

Na današnjem sastanku Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su u ovom kantonu 2.263 osobe trenutno u samoizolaciji te da se njihovo stanje svakodnevno provjerava.

Ponovljeno je da će se posebna pažnja i finansijska sredstva u narednom periodu usmjeriti na nesmetan rad svih zdravstvenih ustanova, ali i za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima.

- Odmah po usvajanju budžeta za ovu godinu, naglasili smo da milion maraka ide za rad domova zdravlja, a i Kantonalna civilna zaštita je izdvojila 363. 000 KM za sve službe zaštite i pomoći. Za pomoć privrednicima smo osigurali 2,5 miliona, dok za poljoprivredu ide 5,5 miliona maraka - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

S današnjeg sastanka Štaba civilne zaštite USK. USK

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović naglasila je važnost zaštite zdravstvenih radnika i protoka svih informacija.

 - Osiguravamo svu zaštitnu opremu za medicinsko osoblje, a maksimalno smo se angažirali i na što boljem protoku informacija. Imamo tri epidemiologa na području Kantona i moramo im omogućiti da rade samo na kontroli klastera, odnosno na kontroli zaraženih pacijenata i njihovih kontakata. Jednostavno, moramo znati ko je sve zaražen ili je bio u potencijalnoj opasnosti - dodala je Ćemalović.

Još jednom je apelirano na sve građane koji trenutno borave i rade u inozemstvu, da se samo privremeno suzdrže od dolaska na područje Unsko-sanskog kantona, naročito za vrijeme predstojećih praznika.

Sve o borbi protiv pandemije koronavirusa čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.