SARAJEVO Predsjednica UO Udruženja banaka

Pašić: Dat ćemo kreditne olakšice, želimo pomoći svima koji su ugroženi

Treba naći pravu mjeru koja će držati sektor stabilnim, jer znamo da destabilizacija sektora može produbiti finansijsku krizu, rekla je Pašić

Piše: Avaz.ba

Sanela Pašić: Banke su svjesne problema

Foto: Printscreen


Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Sanela Pašić na konferenciji za medije pojasnila je situaciju vezanu uz najavljeni moratorij na otplatu kredita za sva fizička lica u Federaciji BiH.

Pašić je kazala da su banke u BiH više nego svjesne problema i udara koji ekonomija doživljava pojavam koronavirusa te da žele i bit će partneri klijentima, pravnim i fizičkim licima, Vladi i Udruženju poslodavaca u prevazilaženju ovih problema na način da ćemo dati kreditne olakšice klijentima.

  • Sanela Pašić: Banke su svjesne problema

    Sanela Pašić: Banke su svjesne problema

    Foto: Prinscreen


- Naš supervizor je propisao osnovni okvir u kojem te olakšice treba da se definiraju i odluka će vjerovatno stupiti na snagu danas ili sutra. Ono što je zadatak bankara u ovim danima jeste da uzme taj okvir i da definira precizno njegov sadržaj, da odgovori na pitanja kome se daje koja modifikacija, kako se daje, koji je proces i tako dalje. Proces je dosta kompliciran. Treba nam nekoliko dana da to definiramo, ali suština je da ćemo se voditi principima, a to je da želimo maksimalno pomoći svima koji su ugroženi ovim virusom bez obzira na to o kojoj se skupini klijent radi – rekla je Pašić.

Dodaje i da žele držati kao prioritet zdravlje klijenata na način da će uprostiti aktivnosti sa što manje fizičkog kontakta te održavanje stabilnosti bankarskog sektora. 

- Davanje olakšica, dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, ali mi to možemo uraditi jer imamo dobar kapital i likvidnost. Međutim, treba naći pravu mjeru koja će držati sektor stabilnim, jer znamo da destabilizacija sektora može produbiti finansijsku rizu - rekla je Pašić.

Pojasnila je da su banke imale priliku vidjeti nacrt odluke Agencije za bankarstvo te da banke definiraju korake, što će potrajati nekoliko dana. 

- Kada definiramo sve, počinjemo s implementacijom. Implementacija je jedan masovan proces. Mi ćemo dati sve od sebe da to brzo obavimo. Kada banke definiraju sve uvjete i ko dobiva, šta dobiva i na koji način dobiva, banke će koristiti sve svoje kanale koje inače koriste za komuniciranje s klijentima da objasne situaciju i postupak na najkraći mogući način – izjavila je Pašić.

NA VRH

Komentari