REAKCIJE

Čerkez o tvrdnjama Dodika: Vlada Federacije BiH preporuku o razmatranju zatvaranja granice dala je još u februaru

Sve naše informacije i mjere bile su podnesene i Ministarstvu civilnih poslova, kaže pomoćnik ministra zdravstva

Čerkez: Broj testova se povećava. Arhiv

Avaz.ba

27.3.2020

Tvrdnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mjerama Vlade Federacije BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa u odnosu na mjere Vlade Republike Srpske nisu utemeljene u činjenicama, rekao je pomoćnik ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH Goran Čerkez.

- U političke priče ne želim uopće da se uplićem i da komentiram. Reći ću samo jednu stvar. Kad smo mi dobili informacije iz Vuhana i kada smo javili kolegama iz RS-a, oni nisu ni započinjali cijeli proces.  

Kad smo stavili kompaniju iz Kine pod samonadzor, oni nisu bili u tom procesu.  To je nebitno sada, takmičenja u tom smislu su nebitna, mislim da je bitno da mi dobro sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja RS-a, da mi provodimo mjere i sve naše informacije i mjere bile su podnesene i Ministarstvu civilnih poslova, koje je razmjenjivalo sve te informacije – kazao je Čerkez za „Novu BH“.  

Čerkez je naglasio da je Vlada FBiH preporuku o razmatranju zatvaranja granice dala još u februaru, te dodao da su sve zdravstvene institucije u stalnom kontaktu.

- Imamo grupu koja je na jednoj informacionoj platformi, na Viberu, gdje su svi direktori zdravstvenih institucija i iz svih kantonalnih zavoda za javno zdravlje već dva mjeseca, gdje su svi zaposlenici, epidemiolozi, važniji ljudi na drugoj grupi, gdje su laboratorije na trećoj grupi. Ako nismo mi uvezani, ja vas pitam ko je uvezan – izjavio je Čerkez.

Naglasio je da se broj testiranja na koronavirus neprestano povećava.

- Upravo ulazimo u faze u kojima će biti potrebno sve više testiranja. Dakle, ne možete vi kada je početak same pandemije, kada smo čekali slučajeve izvana, ne možete ganjati ljude po ulicama, koji su zdravi i pravi, da ih testirate.

Moraju postojati indikacije, testira se na osnovu definicije slučaja, epidemiološka veza, medicinska simptomatologija. Možemo mi danas cijelo stanovništvo testirati da svi budu zdravi, a sutra da se razbole. Kod testiranja se vrlo jasno zna procedura – zaključio je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.