ŠIROKI BRIJEG

Herceg: Virus ne poznaje granice i logična je bila ova naša koordinacija

Rekao je da se donose mjere koje će iz dana u dan biti sve strožije

Sa pressa: Pooštriti mjere i donositi ih usaglašeno. Avaz

Piše: Avaz.ba

27.3.2020

U Širokom Brijegu danas je održan zajednički sastanak štabova civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona sa predstavnicima Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

- Naša intencija je bila da razmijenimo iskustva i da u programu i donošenju mjera osiguramo da naš zdravstveni sistem učinimo funkcionalnim, da oni kapaciteti i ljudski i materijalni koji su nam na raspolaganju, ne budu preopterećeni - izjavio je na pres-konferenciji nakon sastanka Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačkog kantona.

Rekao je da se donose mjere koje će iz dana u dan biti sve strožije. Nevenko Herceg, premijer HNK, podsjetio je na današnji sastanak u Mostaru, koji je, rekao je, bio sastanak po vertikali, a ovaj je po horizontali. 

- Virus ne poznaje granice i logična je ova koordinacija, a pogotovo što ova dva kantona gravitiraju SKB Mostar. Moramo donositi mjere u suglasju, sve do sada donesene daju rezultate, ali da bi spriječili daljnje širenje koronavirusa, morat ćemo donositi još restriktivnije mjere. Otvoreno sam rekao da se policijski sat jako poštuje, ali se ne poštuje u mjeri kojoj treba, kao ni mjere izolacije i samoizolacije. To moramo uozbiljiti. Nema slobode kretanja. Imali smo pozitivan slučaj u Čitluku i rečeno je da osoba nije striktno poštovala izrečene mjere izolacije. Želimo izbjeći italijanski scenarij - rekao je Herceg.


U tom kantonu 580 osoba u samoizolaciji. Agencije

Ante Kvesić, direktor SKB Mostar, rekao je da problem zaštitnih materijala i opreme nije u novcu, već u tome što ih nema na tržištu. Pokazalo se, rekao je, da cijeli svijet nije bio spreman za ovu situaciju.

- Imamo dovoljno novca, imali smo donacija i čekamo nekoliko kontingenata iz Kine i od UNDP-ja. Još funkcioniramo na način da štitimo djelatnike. Ne znamo koliko će ovo trajati, svjedoci smo zemalja okolo nas gdje se nisu kontrolirali i sve je gore - kazao je on.

Rekao je da su i infektolozi iz Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" uključeni u rad Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar te da Mostar sada, zapravo, ima jednu infektivnu bolnicu.


Premijer Livanjskog kantona Ivan Jozić rekao je da je u tom kantonu 580 osoba u samoizolaciji i da nema nijedan slučaj oboljelih u ovom kantonu te da se mjere samoizolacije poštuju.

Na pressu je rečeno da je u ZHK, inače, do sada 11 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, sedam u Širokom Brijegu i četiri u Grudama. Dvoje pacijenata iz ZHK je u mostarskoj bolnici, a ostali su stabilnog zdravstvenog stanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.