RAZGOVOR IZ SAMOIZOLACIJE

Šain: Politika sada treba stvari prepustiti struci, bojim se da će mnoge grane uvenuti kao cvijeće

Ključne su naredne dvije sedmice, kaže Šain

Željko Šain. Arhiv

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

28.3.2020

Pandemija koronavirusa, koja hara svijetom, nije, nažalost, zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu. Broj oboljelih raste iz dana u dan, a pale su i prve žrtve. Nadležni su satjerani u ćošak te su, poučeni ružnim iskustvima i crnim scenarijem u Italiji, izdali rigorozne mjere koje su se direktno odrazile na našu ekonomiju, koja je ionako, i prije ovog jada i belaja, bila na klimavim nogama. 


Prognoza stručnjaka

Stručnjaci prognoziraju da ništa više neće biti kao prije, a da će ekonomija doživjeti kolaps. Crna statistika govori da je samo u posljednji mjesec u Kantonu Sarajevo bez posla  ostalo više od 300 ljudi. A to je samo početak ako se uzme u obzir da su na udaru svi, ponajviše ugostiteljstvo i turizam, od čega mnogi hrane svoje familije.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, koji je trenutno u samoizolaciji s obzirom na to da ima više od 65 godina, potvrdio je u telefonskom razgovoru za "Avaz" da je situacija teška i veoma neizvjesna te da niko ne zna kako će se sve odvijati.


- Novonastala sitauacija negativno će se odraziti na ekonomiju kompletne BiH, ali i regiona i svijeta. Mi ne možemo ostati netaknuti, pogotovo zato što smo mali i u razvoju – kaže Šain.

Prema njegovim riječima, snaga stručnog razuma najbolja je praksa u ovakvim, kriznim situacijama.


Željko Šain. Arhiv

- Politika sve stvari mora maksimalno prepustiti struci, kako bi pronašli odgovarajuća rješenja. Dakle, sve odluke moraju biti lišene politike. Izlaza ima, uvijek ima i alternativa, stručnjaci traže najbolja rješenja – govori Šain.


Slijediti primjere

Naša zemlja, kako kaže, treba slijediti primjere iz susjednih i drugih zemalja.

. U protivnim, imat ćemo veoma teške posljedice. Mi ne možemo proći bez posljedica, samo ih možemo umanjiti ukoliko budemo slušali struku. Udruženje poslodavaca već ima neke prijedloge i treba ih poslušati. Ključni period je  narednih 10-15 dana. Bojim se da će mnoge grane uvenuti kao cvijeće koje se ne zalijeva na suncu – zaključio je Šain.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.