KORONAVIRUS

Nakon otkrivanja virusa kod vozača Doma zdravlja 23 osobe u kućnoj izolaciji u Goraždu

U izolaciji je i direktor ustanove, dr. Edin Čengić, ali i dio uposlenika Doma zdravlja i dvije apoteke

Sinoć su dezinficirane sve prostorije i sva vozila Doma zdravlja i Kantonalne bolnice. A. BAJRAMOVIĆ

Piše: Al.B / Avaz.ba

29.3.2020

Nakon što je sinoć potvrđeno da je koronavirusom zaražen i vozač Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu, od jutros su u kućnoj izolaciji 23 osobe koje su s njim bile u kontaktu. U izolaciji je i direktor ustanove, dr. Edin Čengić, ali i dio uposlenika Doma zdravlja i dvije apoteke. Njihovi uzorci su poslati za Sarajevo.  


FUCZ će dezinficirati tlo i zrak

- Uglavnom niko od njih nema nikakvih simptoma, dobrog su općeg stanja, ali poduzete su sve potrebne mjere jer znamo da i osobe bez simptoma mogu biti prijenosnici. Sinoć su dezinficirane sve prostorije i sva vozila Doma zdravlja i Kantonalne bolnice. Vozač je pozitivan nakon privatnih kontakata sa osobom kod koje je prethodno utvrđeno prisustvo koronavirusa, a uposleni u zdravstvenim ustanovama rade sa zaštitnom opremom i sada ćemo znati štitimo li se dovoljno ili ne. I zdravstveni radnici, ali i mi ostali – kazala je za Avaz, Edita Velić, komandantica Kantonalnog štaba Civilne zaštite Goražde.


Ona je najavila da će u saradnji sa FUCZ započeti mjere dezinfekcije tla i zraka, prvo u gradovima u kojima su registrirani slučajevi zaraze koronavirusom, a potom i u ostalim. Štab je jutros naredio Gradskom štabu CZ Goražde i Štabovima CZ Općina Foča i Pale da organiziraju dostavu lijekova i namirnica građanima kojima je izdato rješenje o izolaciji.

Velić kaže da je zbog žalbi građana zatražen i pojačan inspekcijski nadzor o poštivanju mjera zaštite radnika u građevinskim firmama, a provjerit će se i prijave o zloupotrebama dozvola za kretanje tokom policijskog sata te će neke biti i oduzete. Pojačat će se kontrola okupljanja, posebno na šetalištima i izletištima.


Velić: Uglavnom niko od njih nema nikakvih simptoma. A. BAJRAMOVIĆ

- Građanima želim poručiti da ne dopuste da ih lijepo vrijeme izmami vani, jer pravilo je da ostanemo kući. Ono što nam je, također, sada potrebno je suosjećanje i briga jednih prema drugima. Ne stigmatizirajte osobe koje su zaražene ili u izolaciji. Cijenimo trud onih koji su izloženi jer svi možemo biti zaraženi – poručila je Velić.


Demant iz KŠCZ

Iz KŠCZ su demantirali informacije da njihovi članovi za održavanje sjednica imaju novčane naknade, navodeći da su se svi članovi odrekli bilo kakvih naknada za rad u štabu u vrijeme trajanja prirodne nesreće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.