NEODGOVORNOST

MUP HNK kaznit će više od stotinu Trebinjaca

Trenutno se vrši provjera identiteta, a obavljen je i razgovor sa odgovornim osobama i sačinjena službena zabilješka

Na stranici Općine Ravno naveli da su vjernici dovoženi u kombi vozilima. Ilustracija

M. Smajkić

30.3.2020

Više od 100 osoba, uglavnom, iz Trebinja i okoline, dobit će prekršajne naloge, jer su u nedjelju prisustvovali liturgiji održanoj u manastiru Zavala u Popovom polju, potvrđeno nam je MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).  

- Trenutno se vrši provjera identiteta, a obavili smo razgovor sa odgovornim osobama i sačinili službenu zabilješku. U skladu sa zakonskim odredbama i propisima, kao i mjerama i naredbama koje je izdao Krizni štab HNK svima ćemo izreći sankcije - kazao nam je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK. 

Prekršajne kazne u ovakvim slučajevima iznose 500 KM.

Na službenoj stranici Općine Ravno na čijem području se nalazi manastir Zavala i koja pripada HNK, navedeno je da je „u Manastiru u Zavali održana služba na kojoj je prisustvovalo oko stotinjak vjernika iz susjednih općina.

- Vjernici su dovoženi i kombi vozilima. Među prisutnima je bilo i maloljetne djece i starijih od 65 godina. Pripadnici Policijske stanice Ravno su zabilježili sva vozila. Njihove službene zabilješke će biti upućene nadležnim službama na daljnje postupanje - navedeno je na stranici Općine Ravno.

Zanimljivo je da je i u saopćenju vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog, Dimitrija od 21.marta, jasno navedeno da će se vjernici moći pričestiti nedjeljom u devet hramova na području Eparhije.

- U ostalim hramovima na području naše Eparhije sve dok traju vanredne mjere Vlade Republike Srpske bogosluženja neće biti. Monasi u manastirima će nastaviti sa redovnim bogoslužbenim životom, moleći se, kao i svi mi, za spasenje čitavog svijeta i prekraćenje ove narastajuće zarazne bolesti, ali bez prisustva vjernika-navedeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.