PANDEMIJA

Pilav: Počeli smo s intenzivnijim testiranjima, u Kantonu Sarajevo 24 pozitivna na koronavirus

Aida Pilav. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

31.3.2020

Na konferenciji za novinare Vlade i Kriznog štaba Kantona Sarajevo naglašeno je da se u protekla 24 sata počelo s intenzivnijim testiranjima.

Kako je kazala Aida Pilav, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo s današnjim danom nalaze se 24 sugrađanina pozitivna na koronavirus.

- U posljednja 24 sata počelo se s intenzivnijim testiranjem. Jučer je obavljeno 61 testiranje i u posljednja 24 sata bilo je pet pozitivnih osoba. Važno je istaknuti da je ukupan broj testiranja u Kantonu Sarajevo bio 272, sa 24 pozitivna, i tu se govori o 10 posto ukupnog broja. Napominjem da se testiranja vrše po medicinskim i epidemiološkim indikacijama i broj od 10 posto govori u prilog da još 90 posto akutnih respiratornih sistema pripada influenci ili nekim drugim akutnim respiratornim oboljenjima koja nisu nužno koronavirus - rekla je Pilav.



Aida Pilav. Arhiv

Posebno je istaknula ohrabrujuće informacije da su registrirane tri hospitalizacije.

- Tri naše sugrađanke su hospitalizirane i radi se o osobama koje su stabilne i bez teške kliničke slike i vjerovatno u nekom narednom periodu odlaze na kućni tretman. Istovremeno, broj ljudi koji je u samoizolaciji, prema bazi Zavoda za javno zdravstvo, iznosi 1.962, a već su 1.152 naša sugrađanina izašla iz samoizolacije - naglašava Pilav.

Posebno je pohvalila dobro uhodane mobilne timove domova zdravlja, koji vrše testiranja u kućnim uvjetima.

- Ističem da je jučer u kućnim uvjetima napravljeno 61 testiranje, što znači da radimo dosta intenzivno i da odgovaramo svim postavljenim indikacijama - pojasnila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.