FISKALNO VIJEĆE BiH Suzbijanje širenja koronavirusa

Usvojeno Pismo namjere kojim BiH od MMF-a traži finansijsku podršku

Sredstva MMF-a bit će iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije

Avaz.ba
01.04.2020 15:37

Zoran Tegeltija sjednicu je danas održao putem videolinka

Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je putem videolinka održao drugu sjednicu Fiskalnog vijeća BiH. 

Na sjednici je usvojeno Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa.

Konstatirano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana sa MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije koronavirusom te da je suficit u posljednje dvije godine, u prosjeku, bio blizu 2 posto bruto domaćeg proizvoda. 

  • Sjednica održana danas
    Sjednica održana danas Foto: Vijeće ministara BiH

Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Sredstva MMF-a bit će iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalno vijeće BiH razmatralo je i usvojilo i Izvještaj o izvršenju budžeta Fiskalnog vijeća BiH za 2019. te Prijedlog budžeta Fiskalnog vijeća za 2020. godinu.

Komentari

NA VRH