SJEDNICA

Tegeltija: Usvojen Nacrt budžeta

Odluka je usvojena sa sedam glasova za i tri protiv. Protiv su glasali ministar Košarac, ministar Mitrović i ja, kaže Tegeltija

Tegeltija: Usvojen Nacrt. M. Tabaković

Piše: Avaz.ba

24.3.2020

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

- Odluka je usvojena sa sedam glasova za i tri glasa protiv. Protiv su glasali ministar Košarac, ministar Mitrović i ja - rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sjednice.

Ova odluka je upućena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koja je formalni predlagač za daljnje procedure, dodao je Tegeltija.

- Podsjetit ću vas da smo na sjednici 5. marta imali na dnevnom redu odluku o privremenom finansiranju, da sam tada ja zajedno s kolegama iz RS glasao protiv odluke o privremenom finansiranju iz razloga što smo smatrali da je BiH potreban budžet, a ne odluka o privremenom finansiranju - rekao je Tegeltija.

On je dodao da je tog istog dana poslije sjednice Vijeća ministara BiH potvrđen prvi slučaj zaraženog koranvirusom u BiH i da se od tog trenutka situacija u BiH dramatično mijenja.



Predviđen rast od pet posto

- 5. mart će u budućem periodu u ovoj zemlji biti upamćen po lošim stvarima - rekao je Tegeltija.

On je naveo kako je budžet pripremljen u normalnim okolnostima i na osnovu makroekonomskih pokazatelja na osnovu kojih su usvojeni budžeti entiteta za 2020. godinu.

- Samo da vas podsjetim da je okvirom za usvajanje budžeta bio predviđen rast od pet posto, danas svi znaju da će ta stopa biti negativna i da to naravno nas dovodi u situaciju da je gotovo nepredvidivo definirati izvoz prihoda kojima će se nalaziti svi budžeti u BiH, pogotovo budžeti entiteta kojima će se sasvim sigurno zbog potrebe dodatnih sredstava ministarstvo zdravlja naći na najvećim udarima - dodao je Tegeltija.

Naveo je i da su rashodi također planirani za normalne okolnosti, planirane s predviđenim rastom prihoda, potrebama da se dodatno ulaže u određene kapitalne objekte i tome slično.

- Nažalost, danas kada usvajamo ovaj budžet stanje je sasvim drugačije, u ovom trenutku entiteti razgovaraju o izradi rebalansa sa sasvim drugačijim strukturom njihovih budžeta. Predviđa se preraspodjela unutar rashodovne strane budžeta, predlažu se smanjenje plata zaposlenim u upravi i javnim preduzećima, ukidaju se tekući grantovi i tome slično. To je ono što predlažu entiteti - rekao je Tegeltija.


Smanjenje plaća

Dodao je da je u budžetu koji je danas izašao iz Vijeća ministara i otišao u Predsjedništvo BiH predviđen rast izdvajanja za plaće i zaposlene od gotovo 30 miliona.


Tegeltija: Prevladao drugačiji stav. M. Tabaković

- S jedne strane mi govorimo o tome, a sa druge strane zvaničnici koji vode neki od ovih govore o smanjenju plata u nekim drugim javnim sektorima. Mi planiramo sredstva za nabavku kapitalnih projekata, planiraju se sredstva za nabavku automobila, zgrada i tome slično u normalnim uslovima sasvim sigurno da je to potrebno ali u uslovima ovakve krize mislimo da su prioriteti trebali biti drugačije presloženi i da su trebali drugačije izgledati - rekao je Tegeltija.

Naveo je kako je ministar finansija i trezora trebao povući Nacrt budžeta za 2020. godinu, da "nakon završetka ove borbe za život i zdravlje građana, zajedno sjednemo i procjenimo kako će se kretati prihodi i u skladu sa tim ugradimo i planiramo budžeta".

- Nažalost, takav stav nije prevladao u Vijeću ministara, usvojen je i budžet je upućen u dalju proceduru. Ja nisam imao ni hrabrosti da predložimo ovakav budžet građanima BiH. Smatram, da moramo doći i sjesti i odlučiti se šta je najpotrebnije BiH, u ovom trenutku su potrebnije neke druge stvari od nabavka automobila, zgrada, namještaja i sl. U toku privremenog finansiranja ima dovoljno sredstava u budžetskoj rezervi koji mogu omogućiti nesmetano funkcioniranje svih državnih institucija - rekao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.