PANDEMIJA

Pozivaju građane da ne napuštaju Kanton, a policiju da pooštri kontrole

Preporuka je da se donese naredba kojom će se sve osobe koje dolaze iz drugih dijelova države, a koje namjeravaju ostati duže od 24 sata, staviti pod zdravstveni nadzor

Halilović: Preporuke Kriznog štaba. A. Bajramović

Piše: Al. Bajramović / Avaz.ba

2.4.2020

Situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde trenutno je stabilna. Broj od šest zaraženih koronavirusom u Goraždu već se danima ne mijenja, a za veće grupe njihovih kontakata nalazi su negativni.

Kako bi pandemija i dalje bila pod kontrolom, Krizni štab Ministarstva zdravstva preporučuje da stanovnici BPK Goražde ne napuštaju kanton i ne putuju u druge gradove.

Namjenska sredstva

- Druga preporuka se odnosi na stanovnike BPK koji žive i rade izvan Kantona, da bez prijeke potrebe ne dolaze na područje BPK. Također, Štabu civilne zaštite BPK uputili smo preporuku da MUP pojača kontrolu osoba koje izlaze i ulaze u BPK.

Preporuka je da se donese naredba kojom će se sve osobe koje dolaze iz drugih dijelova države, a koje namjeravaju ostati duže od 24 sata, staviti pod zdravstveni nadzor. Vidimo da se u cijeloj državi, pogotovo u Kantonu Sarajevo, ove preporuke upućuju radi očuvanja trenutnog stanja, jer bi nas svaki novi klaster vratio na početak – kazao je za "Avaz" Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK Goražde.

Nastoje osigurati podršku zdravstvenim ustanovama. Arhiv

Ministarstvo zdravstva nastoji osigurati podršku zdravstvenim ustanovama iz budžetskih, ali i iz namjenskih sredstava, a posebno kada je riječ o Kantonalnoj bolnici i Zavodu za javno zdravstvo.

Halilović ističe i da je i "BH Telecom" izdvojio sredstva za Kantonalnu bolnicu, a očekuje se da će se sistem zdravstva dodatno unaprijediti preraspodjelom budžetskih sredstava.


Rebalans budžeta

Preporuka je građanima da ne napuštaju područje BPK, a policiji da pooštri kontrole ulaska i izlaska iz ovog kantona.

- Preporuka je i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da sve vlade i skupštine urade rebalans budžeta, gdje bi se sva sredstva usmjerila prema zdravstvu i privredi. Tako je za očekivati da zdravstvene ustanove u ovoj godini, osim planiranih, dobiju i dodatna sredstva za nabavku medicinske opreme i poboljšanje kvaliteta usluga – ističe Halilović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.