PANDEMIJA

Podžić: Oružane snage BiH uspješno realiziraju sve zadatke, nema oboljelih vojnika

Podžić: Vojnici raspoređeni radi pružanja sigurnosti. Arhiv

Avaz.ba / Fena

2.4.2020

Oružane snage Bosne i Hercegovine uspješno realiziraju sve aktivnosti i provode naredbe Predsjedništva BiH, a posebno je istaknuta njihova podrška civilnom stanovništvu, koje se suočava sa pandemijom koronavirusa.


Šatori na deset lokacija

- Najvažnije je da nemamo oboljelih vojnika od koronavirusa. Trenutno je u izolaciji 159 osoba, ali nažalost, u porodicama naših pripadnika ima 14 slučajeva pozitivnih na koronavirus – kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Dodao je da su OSBiH izvršile i naredbu Predsjedništva BiH te postavile šatore na 10 lokacija na graničnim prijelazima, a vojnici su raspoređeni radi pružanja sigurnosti.

Putem Koordinacionog tijela Vijeća ministara BiH Oružane snage BiH dobile su zahtjev da se šatori premjeste na druge lokacije, u skladu sa potrebama, i to će biti realizirano.


Podžić: Razvijeni planovi za 12 složenijih situacija. Arhiv

- Kroz misiju smo na usluzi i pomoći civilnom stanovništvu, a do sada smo podijelili skoro 880 kreveta, šatora, kontejnera i drugo – rekao je Podžić.

Ali, dodao je, "istovremeno vodimo računa da ostanemo pripravni i sposobni za izvršenje misije u težim situacijama".

- Imamo razvijene planove za 12 složenijih situacija i na tome radimo. Sada nam je najvažnije da zadržimo operativnost Oružanih snaga BiH. Život u kasarnama je vrlo rizičan i opasan u situacijama kakva je pandemija koronavirusa. Poduzeli smo sve mjere opreza, dezinfekcije, medicinske opreme – istaknuo je on.


Održavaju svakodnevne kontakte

Kaže da Oružane snage BiH, pored toga, provode i ranije planirane aktivnosti, koliko god mogu, kao što je obuka jedinice za misiju u Afganistanu, uništavanje viška municije, a u toku je i preuzimanje motornih vozila koje je ranije osigurano.

Naglasio je i to da održavaju svakodnevne kontakte s vojnicima koji su u vojnim misijama u svijetu i da su svi živi i zdravi, a dobro su i kadeti koji su još na školovanju u Njemačkoj i Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.