NEMA STRAHA Reporter "Avaza" u Goraždu

Slatke muke jednog poštara: Dođem na vrata, ljudi se prepadnu, a djeca bježe

Ljudima na Drini ni korona ne može ništa

A. Bajramović / Avaz.ba
02.04.2020 21:02

Tokom pandemije koronavirusa u mnogim segmentima život kao da je stao, ali među onima bez kojih ne možemo ni u ovim danima su poštari. Svoj posao obavljaju svakodnevno, sa zaštitnom opremom i velikom dozom opreza. 

- Naroda je manje na ulicama, sve je to u kućama. Nama je teško što od vrata do vrata hodamo. Nezgodno je prići svakim vratima jer ne znaš šta te čeka, da li ima tamo korone ili nema. U nas je firma prije mjesec dana nabavila maske, rukavice, tečnost u spreju za dezinfekciju kupila. Neko me izbacio na internet i počeli me zezati - je l' to poštar stavio vunenu čarapu oko usta, je l' ga to strah, a i narodu bilo interesantno, nekima kad dođeš na vrata, i prepadnu se. Djeca bježe. Prije priđem djeci, a sad bježe. Čim otvori vrata, dijete pobjegne – priča nam Ešef Jusufović, poštonoša iz Goražda, o svojim iskustvima u radu s maskom na licu.

  • Poštar Ešef vrijedno radi
    Poštar Ešef vrijedno radi Foto: A. Bajramović

Zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva nabavljena su za sve radnike, ističe direktor Centar pošta Goražde Safet Sijerčić, redovno se dezinficiraju prostorije, posebno u šalter sali, a svi uposleni pridržavaju se naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite. 

Onje zahvalio svim uposlenicima, posebno poštonošama i šalterskim radnicima, koji redovno rade svoj posao u ovom teškom vremenu. 

– Ja bih htio da pozovem sve korisnike naših usluga, posebno penzionere, jer uskoro počinje isplata penzija, da se drže svih preporuka KŠCZ i FŠCZ, da ne izlaze iz svojih domova, jer će naši vrijedni poštari sve njihove penzije donijeti na kućne adrese – poručuje Sijerčić.

Koverte s penzijom ispred vrata

Penzije koje se isplažuju preko "BH Pošte", kako saznajemo, ovaj put će biti isplaćivane po posebnom režimu zaštite poštonoša i korisnika. Primaoci će prilikom preuzimanja penzija morati nositi zaštitnu masku i rukavice, a onima koji su u izolaciji poštar će pozvoniti na vrata, a iznos i ček od penzije potom ostaviti u koverti ispred vrata. 

Nakon što preuzme pošiljku, izbroji iznos i potpiše ček, penzioner pod zdravstvenim nadzorom će kovertu ostaviti ispred vrata, a preuzet će je poštar koji će čekati na sigurnoj udaljenosti. 

Time će se izbjeći direktan kontakt poštonoše i korisnika.  

Nema straha

  •  Safet Sijerčić
    Safet Sijerčić Foto: A. Bajramović

Da će sve biti u redu, ubijeđen je i Ešef Jusufović. 

- Ne plašim se ništa, jer takva je situacija. Ako će šta da bude – bit će. Bože moj. Akobogda, izdržat ćemo sve. Ovo bi ovdje sve dobro prošlo da nije bilo Konjica. Jedino Konjic je nama u Goraždu, a ostalo nama na Drini ništa ne može ni korona - rekao je Jusufović. 

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa te radi zaštite radnika "BH Pošte" i korisnika njenih usluga, isplata penzija na kućnu adresu obavljat će se na nešto drugačiji način nego dosad.

 

Komentari

NA VRH