ŠOKANTNI PODACI

Muamer Mahmutović: Gubitak privrednika za 3 mjeseca procijenjen na 196.965.731 KM!

Od ukupnog broja pristiglih odgovora, 79,7 posto privrednika očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plaća radnika, kaže Mahmutović

Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo. Avaz

Piše: Avaz.ba

4.4.2020

Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, kazao je danas da bi kumulativni gubitak privrednika u Kantonu Sarajevu za april, maj i juni mogao biti 195.965.731 KM. Ovaj podatak izvučen je iz ankete koju je Privredna komora, u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, provela na uzorku od 815 privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo. 

- Od ukupnog broja pristiglih odgovora, 79,7 posto privrednika očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plaća radnika. Njih 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita, a 21,1 posto ih očekuje plasiranje novih povoljnih kredita. Nadoknadu nastale štete očekuje 22,8 posto ispitanih privrednika - kazao je Mahmutović. 

Govoreći o otpuštanju radnika, Mahmutović je otkrio da 56,5 posto privrednih subjekata još ne zna hoće li otpustiti radnike. 

- Naveli su da sve zavisi od dužine trajanja krize. Recimo, 27,5 posto ispitanika izjavilo je da će otpustiti radnike, a 6,7 posto da neće. Preostalih 9,3 posto su nešto drugačiji odgovori, ali se mogu svesti pod ove već date - kazao je Mahmutović. 

Na kraju je dodao da su krizom najviše pogođeni trgovina, hotelijerstvo, ugostiteljske usluge, saobraćajne veze...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.