ZA AVAZ GOVORE

Polimac: I kompanije koje nisu likvidne dobit će novac od države, to će biti lov u mutnom

Poseban fond se treba formirati i za ugostitelje te za uslužne djelatnosti, koje su među najugroženijima, kaže Polimac

Polimac: Poduzeti hitne mjere. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

4.4.2020

Ekonomska kriza koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, snažno će pogoditi, a već i pogađa privredu BiH, kaže privrednik Mehmed Polimac.

- Građani moraju znati da se mogu pripremiti, a ja imam prijedlog na koji način mi to možemo lakše preživjeti. Rješenje je da država donese odluku da se svim funkcionerima ograniče primanja. Tačnije, da se sami funkcioneri odreknu dijela svojih plaća na način da njihov dohodak ne može prijeći prosječni lični dohodak u BiH. Taj novac treba da ide u poseban fond, na poseban račun. Također, treba se donijeti odluka da se taj novac ne smije trošiti dok se ne donese jasan plan oporavka kompanija – pojasnio je Polimac.


Pomoć države mogu dobiti samo kompanije koje su pozitivno poslovale

Dodao je da nadležne institucije moraju predstaviti relevantne podatke, jer će u ovoj situaciji određene kompanije koje nisu likvidne, htjeti da dobiju svoj dio tog državnog novca.

- Treba znati da je 1. januara ove godine u BiH bilo 86.000 blokiranih računa kompanija, dakle toliko je kompanija u BiH nelikvidnih i njima, naravno, ne treba davati taj novac, to je lov u mutnom. Dakle, usvojiti uvjete, da pomoć države mogu dobiti samo kompanije koje su pozitivno poslovale u prošloj godini. Poseban fond se treba formirati i za ugostitelje te za uslužne djelatnosti, koje su među najugroženijima. Ukoliko se ne poduzmu ove mjere, bojim se da ćemo do kraja ove godine imati još 50.000 ljudi bez posla – naglasio je Polimac.


Polimac: Privrednicima treba omogućiti da uzmu pozajmicu od banaka. Avaz

Privrednicima treba omogućiti da uzmu pozajmicu od banaka

Prema njegovim riječima, privrednicima treba omogućiti da uzmu pozajmicu od banaka, a da država na sebe preuzme dio kamate.

- Nama je izlaz da se u narednom periodu okrenemo privlačenju stranog kapitala, koji će u BiH otvoriti nova radna mjesta. Država treba da poruči svim investitorima da će dobiti besplatno na korištenje zemlju, da će im se omogućiti svi potrebni priključci te da će im se smanjiti porezi. Treba uraditi sve kako bi se privuklo što više stranog kapitala. Treba omogućiti beneficije svim ulagačima koji će otvoriti deset novih radnih mjesta – istaknuo je Polimac.

Ministri su sluge naroda

- Građani imaju pravo da znaju koliko je BiH zadužena i možemo li mi to vratiti, ministri su sluga naroda i tako se trebaju i ponašati. Tvrdim da mi svoja trenutna dugovanja na ovaj način ne možemo vratiti i građani moraju da znaju da krediti nisu investicija ukoliko nema studiju opravdanosti – kaže Polimac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.