PANDEMIJA

Mesihović i Pilav posjetili Opću bolnicu: U Sarajevu zatvoren klaster iz Konjica, kreću masovnija testiranja

Ministar Mesihović rekao je za "Avaz" da se na uvjerio da je ova bolnica poduzela sve mjere, od trijaže, do prijema osoba na koje se sumnja da su zaražene koronavirusom

Opća bolnica: Sve na zadovoljavajućem nivou. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

4.4.2020

Kantonalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS, posjetili su večeras Opću bolnicu "Abdulah Nakaš" u Sarajevu kako bi se na licu mjesta, kako su rekli za "Avaz", uvjerili u poštivanje preporuke Vlade i Štaba ali i opremljenost ove medicinske ustanove u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ministar Mesihović rekao je večeras za "Avaz" da se uvjerio da je ova bolnica poduzela sve mjere, od trijaže, do prijema osoba na koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.

- Obišao sam sve punktove i ono što sam vidio mogu reći da je na zadovoljavajućem nivou. Obići ćemo i druge ustanove. I dalje apeliramo na građane da se pridržavaju mjera. Mi u narednih 10 do 15 dana očekujemo veću detekciju koronavirusa u našem Kantonu. Situacija je za sada zadovoljavajuća, ali krećemo s većim brojem testiranja. Već imamo dnevno od 50 do 100. Međutim, vrlo je važno da se svi pridržavaju mjera i da ne bude nikakvog opuštanja - kaže Mesihović.



Mesihović: Ispoštovane preporuke. Avaz

Pilav je naglasila da u Sarajevu nema novih klastera, da su svi postojeći detektirani iz kontakata koji su pod nadzorom.

- Trenutno je u Kantonu Sarajevu 39 zaraženih osoba, ali je epidemiološka situacija stabilna. Važno je reći da prvi klaster, a to je onaj iz Konjica zatvoren što je vrlo važno. Mi pratimo situaciju, u stalnom smo zasjedanju. Danas smo razmatrali mjere koje su donesena na nivou Federacije. Kada se pogledaju sarajevska izletišta, broj ljudi koji se kreću, ne znam da li ova libelarnija mjera može dati neke rezultate. To se odnosi na zabranu kretanja djece i starijih iznad 65 godina. Mi stalno apeliramo da se smanje socijalni kontakti. Očekujemo u narednom periodu veći broj labarotorijski potvrđenih slučajeva zaraze i važno je da se svi pridržavaju mjera. Izolacija je vrlo važna - rekla nam je Pilav.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.