U PROTEKLA 24 SATA Povećan broj zaraženih

U RS potvrđena još tri slučaja koronavirusa, ukupno 302 zaraženih

Sve tri osobe su iz Banje Luke i nalaze se u izolaciji

Srna

Alen Šeranić

Foto: Avaz


Opis: Koronavirus

Grafika

Tri nova slučaja virusa korona registrirana su u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata od ukupno 94 testirana uzorka, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. Sve tri osobe su iz Banje Luke i nalaze se u izolaciji. 

Riječ je muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi - naveli su iz Ministarstva. 

Od novog virusa u RS ukupno su oboljele 302 osobe, a 22 su se oporavile. Sedmero ljudi je preminulo od posljedica bolesti izazvane virusom. Zdravstveni nadzor završen je kod 12.861 osobe u RS, a trenutno se nalazi 8.092 osoba. 

U Republici Srpskoj do sada je ukupno testirano 2.831 uzorak, a u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. 

- Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratiornu podršku, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom - objasnili su iz resornog Ministarstva.

U karantinu na granicama 115 ljudi

U bolnicama u Bosanskoj Gradišci i Prijedoru liječe se po jedan pacijent zaražen virusom, u bolnicama u Doboju i Bijeljini po troje, a u Bolnici u Istočnom Sarajevu dvoje pacijenata.   

U karatinima pri graničnim prelazima ukupno se nalazi 115 ljudi, a iz Ministarstva podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera da bi se suzbilo širenje virusa korona.

Podsjećamo da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja ulaska virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode - napomenuto je u saopćenju. 

Iz Ministarstva su naveli da su naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama. 

Dovoljno testova

- Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prijelaza bili su negativni na prisustvo novog virusa, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze - naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Podsjećaju da će prije isteka izolacijskog perioda i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane, a riječ je o onima kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu. 

Paralelno se, kroz epidemiološku istragu, radi i na testiranju građana unutar zajednice da bi se obuhvatilo što više porodičnih kontakata i što prije izolovale pozitivne osobe. 

Cilj je da se na taj način spriječi dalje širenje virusa. Napominjemo da RS raspolaže sa dovoljnim brojem testova - istakli su iz resornog Ministarstva. 

NA VRH

Podijeli članak na