ZENICA

Ministar Jupić: Imamo blagi rast broja oboljelih

Osigurali smo definirani minimum potrebnih uvjeta u KBZ i depandansu Infektivnog odjela, gdje imamo kapacitet od 220 kreveta, kaže Jupić

Ministar Adnan Jupić. Avaz

Piše: D. Pa. /Avaz.ba

6.4.2020

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održan je sastanak Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva s direktorima zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Tom prilikom analizirano je funkcioniranje zdravstvenog sistema od izbijanja pandemije te su otvorena određena pitanja koja treba rješavati u slučaju da pandemija u ovom katonu poprimi veće razmjere.

Sastanku je prisustvovao i Mirza Ganić, premijer ZDK, koji je poručio da zdravstveni i sigurnosni sistem u ovom kantonu funkcioniraju, a Kantonalni štab civilne zaštite predstavlja značajnu podršku svim ovim institucijama.

Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK, rekao je da su na sastanku detektirani određeni problemi u funkcioniranju zdravstvenog sektora, a koji se, prije svega, tiču nedostatka potrebne opreme u domovima zdravlja, posebno RTG aparata, ali je većina problema otklonjena.


- Imamo stabilnu epidemiološku situaciju i blagi rast broja oboljelih, sada ih je 33, ali činimo sve da budu spremni ako dođe do treće faze pandemije. Osigurali smo definirani minimum potrebnih uvjeta u KBZ i depandansu Infektivnog odjela, gdje imamo kapacitet od 220 kreveta – kaže Jupić.

Ističe da je to, prema njihovim procjenama, dovoljno za drugu fazu pandemije, a zadužili su lokalne zajednice da, ako dođe do treće faze, osiguraju svoje kapacitete za izolatorije koji će biti pod nadzorom Kantonalne bolnice.

Komentirajući penzionere koji su danas izašli da podignu svoje penzije, Jupić je rekao da su primijećene određene gužve i redovi, što bi moglo loše utjecati na epidemiološku situaciju.


Jupić: Stabilna epidemiološka situacija. Avaz

- To bi se ubuduće moglo loše odraziti na epidemiološku situaciju. Institut za zdravlje i sigurnost hrane išao je prije nekoliko dana sa preporukom kako postupati pri podizanju penzije i ja se nadam da će naši penzioneri usvojiti te sugestije i da ćemo i ubuduće imati stabilnu situaciju u Kantonu – zaključio je ministar Jupić.

Kantonalna bolnica Zenica je nakon ulaska infekcije identificirala i izolirala sve pacijente, ljekare i osoblje koji su bili u kontaktu, organizirala smještaj u Studentskom centru, a prvo testiranje je pokazalo da niko od njih nije pozitivan.

- Nadam se da će tako ostati i na drugom testu, koji će biti ponovljen petnaestog dana, a ako budu ponovo negativni, oni će se vratiti na posao – rekao je Rasim Skomorac, direktor KBZ.

Istaknuo je i da su poduzete sve mjere kako se takva situacija ne bi ponovila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.