GOVORE ZA AVAZ

Epidemiolog Željko Ler: Manje je zaraženih u državama u kojima je bila obavezna vakcina protiv tuberkuloze!

Moguće je da je ova vakcina podigla imunitet na zavidan nivo

Dr. Ler: Navodi svjetskih stručnjaka imaju logike. Avaz

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

9.4.2020

Navodi stručnjaka da ljudi koji su kao bebe i djeca vakcinisani BCG (Bacillus Calmette-Guérin) vakcinom protiv tuberkuloze, vjerovatno imaju bolji imunitet u odnosu na invaziju koronavirusa te nižu stopu smrtnosti, obradovali su mnoge.  


Ima nekih elemenata

Tim povodom razgovarali smo s dr. Željkom Lerom, epidemiologom, koji je kazao da ovi navodi svjetskih stručnjaka imaju logike kada je BCG vakcina u pitanju, jer je moguće da je ona podigla imunitet na zavidan nivo.

Neke zemlje već su počele provoditi vakcinisanje medicinskog osoblja BCG-om. Ilustracija

- Zaista, jeste manji broj oboljelih u zemljama tog nekakvog socijalističkog bloka, gdje je BCG vakcina bila obavezna, za razliku od zapadnoevropskih zemalja, gdje ta imunizacija nije bila obavezna. Tako da ima nekih elemenata da natjeraju čovjeka da razmišlja o njenoj učinkovitosti. Međutim, decidirano tvrditi da je to tačno, to se, ja mislim, niko u svijetu ne usuđuje – kazao je dr. Ler.

Tragom ovih navoda neke zemlje već su počele provoditi vakcinisanje medicinskog osoblja BCG-om.


Otkrivena prije stotinu godina

BCG vakcina otkrivena je prije stotinu godina. Francuski bakteriolozi Alber Kalmet (Albert Calmette) i Kamile Gerin (Camille Guérin) na njemu su radili 13 godina, od 1908. do 1921. Posljednjih se godina smatrala nedovoljno učinkovitom za sprečavanje primarne infekcije TBC-a, ali učinkovitom za sprečavanje teških oblika tuberkuloze, tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.