RAZGOVOR

Željko Ler: Prerano je došlo do popuštanja mjera

Naravno, ostat će "epidemijski rep" s porodičnim slučajevima oboljelih, kazao je Ler

Ler: Stanje je stabilno. Agencije

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

7.5.2020

Polako se smanjuje broj oboljelih, epidemija postepeno jenjava, kazao je za „Dnevni avaz“ epidemiolog prim. dr. Željko Ler, koji je prije dva dana imenovan za člana u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.



Polovina marta

- Trenutna epidemiološka situacija po pitanju koronavirusa je relativno stabilna, dostignut je vrh. Nema novih slučajeva u Kantonu Sarajevu, ali i šire. Moja prognoza, koju sam iznio polovinom marta, da će u prvoj dekadi maja biti dostignut epidemijski vrh i da će do kraja maja doći do postepenog pada broja oboljelih se potvrdila. Epidemija jenjava i možemo kazati da će u doglednoj budućnosti biti ugašena. Naravno, zaostat će epidemijski rep sa sporadičnim slučajevima oboljenja i, moguće, manjim porodičnim epidemijskim epizodama – istakao je Ler. 

Između ostalog, on navodi kako je prerano za ukidanje i ublažavanje nekih mjera, te da treba još neko vrijeme sačekati i biti strpljiv.

Ler: Stanje je stabilno. Agencije

Volja građana

- Po meni je prerano za otvaranje kafića i restorana s uslugom u zatvorenim prostorima, kao i tržnih centara. Bojim se da nećemo moći izbjeći gužve i pored dobre volje građana. Moglo bi se desiti da prebrzo popuštanje mjera dovede do novih epidemijskih pikova - kazao je Ler.

Upozorava da se građani, unatoč svemu, i dalje moraju striktno pridržavati ličnih mjera zaštite, čime su, do sada, značajno doprinijeli kontroli epidemije i relativno zadovoljavajućem stanju.

- U SAD govore da bi vakcina mogla biti u oktobru, ja sam malo skeptičan. Mislim da će provjerena vakcina biti dostupna vjerovatno početkom iduće godine. To bi bila jedina prava zaštita - zaključuje Ler.

Prije dva dana imenovan je u članstvo u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva KS, međutim, kako kaže, još nije imao sastanak s članovima tima.

- Nakon sastanka znat ću više detalja. Koliko je meni poznato, do sada je Naučni tim predložio desetak mjera Ministarstvu zdravstva KS, koje se odnose na nabavku opreme, popuštanje i/ili ukidanje određenih mjera zabrane, populacijsko istraživanje prokuženosti stanovništva koronavirusom, itd. - kazao je Ler. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.