INICIJATIVA

Ministri zemalja zapadnog Balkana pisali EU o izuzimanju iz Odluke EK

Zajedničkom inicijativom ministri vanjskih poslova regije zapadnog Balkana žele potaknuti Evropsku komisiju da donese odluku o izuzeću zemalja zapadnog Balkana od zahtjeva za izvoznom autorizacijom

Turković: Potpisala pismo u ime BiH. Avaz

Avaz.ba

9.4.2020

Ministri vanjskih poslova zapadnog Balkana (WB6) uputili su zajedničku inicijativu, koja je danas poslana u Brisel, da se zemlje zapadnog Balkana izuzmu od odluke Evropske komisije o obavezi prethodne autorizacije izvoza zaštitne i medicinske opreme, koja je donesena 14. marta, i pridruže se mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusom.

Pismo inicijative je u ime Bosne i Hercegovine potpisala zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, a upućeno je na tri briselske adrese – evropskom povjereniku za trgovinu Filu Hoganu (Phill), visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i potpredsjedniku Evropske komisije Džozefu Borelju Fontelesu (Josepu Borrellu Fontelles) te evropskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju (Olivéru Várhely). 


Argumenti navedeni u pismu inicijative pozitivno su primljeni u Briselu. Arhiv

Ovom zajedničkom inicijativom ministri vanjskih poslova regije zapadnog Balkana žele potaknuti Evropsku komisiju da donese odluku o izuzeću zemalja zapadnog Balkana od zahtjeva za izvoznom autorizacijom, na isti način kao što je izuzeto osam evropskih zemalja nečlanica EU. Između ostalog, ovaj zahtjev obrazložen je činjenicom da se radi o populaciji od skoro 17 miliona ljudi koja ne može ugroziti tržište ovom opremom u EU, a time bi se poslala i snažna poruka zapadnom Balkanu da je dio Evrope i da smo u ovome svi zajedno.

Argumenti navedeni u pismu inicijative, pozitivno su primljeni u Briselu i tri povjerenika će već naredne sedmice i formalno odgovoriti ministrima vanjskih poslova ZB. U međuvremenu, dato je do znanja da postoji raspoloženje da se ova inicijativa prihvati, uz napomenu da se i od zemalja regije očekuje da ukinu eventualne slične zabrane izvoza u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.