MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković za "Avaz": BiH ne smije propustiti otvorena vrata EU

Brojna bh. delegacija učestvovala je na Drugom političkom forumu na visokom nivou između EU i BiH

Elmedin Konaković. N. Šaljić / Avaz

Alen Bajramovic

5.12.2023

Brojna bh. delegacija učestvovala je na Drugom političkom forumu na visokom nivou između EU i BiH, ali iako se radilo o jednodnevnom forumu, u Briselu se desilo nekoliko susreta. Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, zajedno sa predsjednicima ostalih stranaka, prisustvovao je radnom doručku u Evropskoj komisiji. Kaže da je ovaj sastanak bio konstruktivniji od onih u posljednjih mjesec ili dva, kada nije bilo mnogo pomaka.

- Stalno ponavljam da je najveća vrijednost, bez obzira na sve razlike i tenzije, pa čak i neke teške riječi među nama u javnom prostoru, činjenica da se kontinuirano sastajemo, razgovaramo i pokušavamo naći najbolja rješenja - kazao je Konaković za „Avaz“.

Dogovora o pitanjima poput Ustavnog suda BiH i odlaska stranih sudaca ili sjedišta Apelacionog suda BiH još nema, ali Konaković ističe da BiH ne smije propustiti jednu od najvažnijih prilika i otvorena vrata EU, koja našoj zemlji garantiraju perspektivu, prvenstveno u ekonomskom, ali i svakom drugom smislu.

- Na radnom doručku ponovili smo svi svoje evropsko opredjeljenje. Razgovarali smo i o teškim temama u kojima ne vidim da se nešto posebno pomjeramo, ali ja ću i dalje insistirati da se fokusiramo na stvari oko kojih nemamo političke nesuglasice. Na zakone koji su jako važni, a nisu političke naravi. Nemamo nikakve probleme sa zakonom o sprječavanju pranja novca, trebamo riješiti zakon o sukobu interesa, staviti na sto i pitanja o FRONTEX-u o kojima i danas raspravljamo, kao i državnog IPA koordinatora. Mislim da bi nam te stvari širom otvorile vrata i da bismo, ako usvojimo još te nesporne zakone, mogli računati da ćemo u martu zaista dobiti početak pregovora. To bi značilo da BiH nezaustavljivo ide ka EU – istakao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.