IZVJEŠTAJ

U posljednjih 48 sati 282 osobe upućene u karantine u FBiH

Do jučer je za ukupno 17.306 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana

Šatorski karantin. Avaz

Fena

12.4.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.

Od 15. marta, odnosno 28 dana po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH, navodi se u saopćenju direktora FUZIP-a Anis Ajdinovića.

- Zaključno s 11. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 24.862 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije osoba koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite br.120-vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 11. aprila federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima su izdali 119 rješenja o mjerama izolacije - saopćeno je. 

Anis Ajdinovć. Avaz

Ajdinović navodi da je od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima, a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 262 osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od strane nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Za preuzimanje od strane Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi sa podacima za 29 osoba, kao i za jednu osobu sa prebivalištem na području Brčko distrikta.

Danas ističu mjere za 275 osoba

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 3.068 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 310 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 275 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 17.306 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

FUZIP obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.


Benzinske pumpe kažnjene sa 8.750 KM

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata. 

Do ovog trenutka izvršena su četiri inspekcijska nadzora, jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 8.750 KM. Od ukupnog broja kontrolisanih subjekata nadzora, kod dva subjekta nadzora je utvrđeno nepoštivanje Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH. 

- U periodu od 15. marta do 12. aprila, izvršeno je 197 inspekcijskih nadzora, te 164 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 204 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 204 prekršajna naloga u iznosu od 319.950 KM. Kod 164 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - saopćio je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.