AKCIJA

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" pripremilo 100 paketa pomoći

Bio je to inicijalni odgovor na nedostatak ovih artikala u apotekama i prodajnim lancima

Potrebna još veća podrška. Ilustracija

Avaz.ba

13.4.2020

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ svoje aktivnosti prilagodilo je novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju da pruži što efikasniju i kompletniju podršku svojim članovima u ovim teškim vremenima.

- Tako smo pripremili 100 mini higijenskih paketa pomoći (dezinfekciona sredstva, zaštitne maske, sapuni i druge higijenske potrepštine) koje je mobilni tim Udruženja podijelio porodicama širom FBiH kao inicijalni odgovor na nedostatak ovih artikala u apotekama i prodajnim lancima.


Stručno osoblje

Obezbijedili smo i donacije za hematoonkološka odjeljenja u Sarajevu i Tuzli koje su se sastojale od zaštitne opreme za medicinsko osoblje, dezinfekcionih sredstava za ruke i površine, higijenskih potrepština za održavanje higijene na odjeljenjima, lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, te nešto osnovnih namirnica za djecu i majke pratilje koje se nalaze trenutno na odjeljenjima.

Također, radi neizvjesnosti i težine situacije porodicama djece oboljele od raka na raspolaganje smo stavili naša dva psihologa koji su im dostupni online i putem telefona za sve nedoumice koje imaju te ukoliko se teško nose sa stresom koju nosi jedna takva situacija – saopćeno je iz Udruženja.

Dodaje se da „stručno osoblje redovno komunicira sa djecom i roditeljima koji se nalaze na liječenju van granica BiH i na taj način smo i njima bar psihološka podrška u zaista izazovnom vremenu“.


Aktivan je humanitarni broj 17010. Ilustracija

- Potrudili smo se kreirati i online sadržaje koje komuniciramo preko naših društvenih mreža, a to su infografike sa uputama za sve građane BiH kako se mogu zaštititi u doba pandemije te ukazali na važnost samozaštite kao osnove zaštite ugroženih dijelova društva od kojih je jedna i populacija naših hrabrih mališana.

Upravo smo pokrenuli i kampanju podizanja svijesti putem videomaterijala koje kreiraju članovi Udruženja iz svojih domova, a odnosi se na važnost poštivanja mjera nadležnih institucija, samozaštite i izolacije sa naglaskom na zaštitu populacije djece oboljele od raka – navodi se u saopćenju.

I u narednom periodu Udruženje će planirati još aktivnosti koje će biti usmjerene na djecu oboljelu od raka i njihove porodice.


Dio tima

- Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti prevazići ovo teško razdoblje, jer problemi djece oboljele od raka ostaju isti, a trenutna situacija ih intenzivira, pa je podrška njima još potrebnija. U narednom periodu pripremit ćemo još paketa pomoći za naše porodice, koji će uključivati i prehrambene artikle.

Ovo je prilika za sve da se uključe i ponovo budu dio tima u borbi za djecu oboljelu od raka. Aktivan je humanitarni broj 17010. Pozivom donirate 2 KM za pomoć djeci oboljeloj od raka! – saopćeno je iz Udruženja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.