KORIDOR 5C

Ministar Mitrović obišao radilište na mostu preko rijeke Save kod Svilaja

Za polovinu maja prolongiran je dio koji se odnosi na probno opterećenje i tehnički prijem mosta

Avaz.ba

15.4.2020

Ministar Mitrović obišao gradilište mosta Svilaj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović obišao je danas radilište na mostu preko rijeke Save kod Svilaja i uvjerio se da je gradnja mosta u završnoj fazi, čime je u velikoj mjeri ispoštovan rok, definiran Aneksom 4 Osnovnog ugovora za 14. april.  

Ipak, zbog pojave pandemije koronavirusa, za polovinu maja prolongiran je dio koji se odnosi na probno opterećenje i tehnički prijem mosta, nakon čega slijedi i dobivanje upotrebne dozvole.

Planirano je, također, da "Autoceste FBiH" naredne sedmice asfaltiraju dionicu dužine od 300 metara od mosta do graničnog prijelaza, nakon čega se most Svilaj može pustiti u funkciju.

Podsjećamo da su na prvoj sjednici novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odobrena dodatna sredstva za završetak finansijske konstrukcije, nakon čega je za izvođača radova izabrana kompanija "Niskogradnja" Laktaši i definiran rok od 300 dana za završetak ovog savremenog i modernog prijelaza.

Uvođenje izvođača radova u posao planirano je za iduće sedmice.


Most na rijeci Savi kod Svilaja. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Kako je istaknuo ministar Mitrović, Ministarstvo će, u saradnji s Graničnom policijom Bosne i Hercegovine i Upravom za indirektno oporezivanje BiH, kao i s "Autocestama FBiH", pokušati iznaći rješenje kako bi se most, odnosno Granični prijelaz Svilaj, privremeno stavio u funkciju za putnički promet, čime bi se izbjegli dodatni troškovi, a za šta je potrebno osigurati i prisustvo Pogranične policije, Carine i Uprave za indirektno oporezivanje. Ukoliko to ne bude moguće, morat će se osigurati čuvanje mosta do izgradnje graničnog prijelaza, odnosno terminala.

Zajednička gradnja mosta realizirana je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5C. U skladu sa Sporazumom, svaka država finansira 50 posto ugovorene vrijednosti radova.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5C, kojim će se povezati autocesta s bh. i hrvatske strane na rijeci Savi, a njegova vrijednost je 23.359.528,19 eura bez PDV-a. Evropska unija osigurala je bespovratna sredstva u iznosu od 24,4 miliona eura u sklopu Agende za povezivanje iz 2015. godine za provedbu projekta na mostu Svilaj, gradnju modernog i učinkovitog graničnog prijelaza i najsavremenije autoceste između Svilaja i Odžaka, dužine od 10,7 kilometara, na čemu je ministar Mitrović zahvalio ambasadoru EU u BiH Johanu Satleru (Johann Sattler).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.